Local

Peste 60 de unități de învățământ din Iași vor beneficia de echipamente IT şi mobilier nou. Fondurile sunt alocate prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – FOTO

Publicat: 31 iul. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Peste 60 de unități de învățământ din Iași vor beneficia de echipamente IT şi mobilier nou. Fondurile sunt alocate prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă - FOTO
Zeci de unităţi de învăţământ vor primi fonduri prin PNRR

Peste 60 de unități de învățământ din Iaşi vor fi dotate cu mobilier și echipamente IT cu fonduri din PNRR. Valoarea totală depăşeşte 80 de milioane de lei

Proiectul depus de municipalitate pentru „Dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a unităţilor de învăţământ preuniversitar din Municipiul Iaşi” va fi realizat cu o finanțare de 88.794.414,65 lei (circa 18 milioane de euro), prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Ministerul Educației a anunțat oficial lista proiectelor eligibile, iar cel depus de Primăria Municipiului Iaşi a obținut 90,3 puncte, față de minimul de 70, astfel încât va fi finanțat prin PNRR – Componenta C15: Educație.

Peste 60 de unități de învățământ din Iași vor beneficia de fonduri prin PNRR

Municipalitatea ieşeană a făcut anunţul. Peste 60 de unităţi de învăţământ vor primi fonduri prin PNRR.

„Bunurile achiziționate prin intermediul acestui proiect vor fi instalate / montate la 63 de unități de învățământ preuniversitar din totalul celor 70 din Municipiul Iași. Concret, proiectul presupune dotarea a: 45 de laboratoare de informatică în școli / licee şi 6 laboratoare de informatică în grădiniţe; 1.150 săli de clasă şi de grupă cu mobilier; 1.386 săli de clasă şi de grupă cu echipamente TIC; 43 laboratoare de ştiinţe (fizică / chimie / biologie/ multidisciplinar) în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat cu mobilier, echipamente TIC şi materiale didactice; 30 de cabinete şcolare (matematică / comunicare / geografie / istorie/ educaţie muzicală / educaţie plastică etc.); 53 cabinete de asistenţă psihopedagogică; 40 săli de sport.

Tot prin PNRR, dar pe Componenta 5: Valul Renovării, municipalitatea a obținut o finanțare totală de 129,54 milioane lei (aproximativ 26 de milioane de euro) pentru reabilitarea termică a mai multor clădiri de la 14 unități școlare.

Educația are prioritate și, de aceea, pe lângă alocările consistente de la bugetul local, facem permanent eforturi pentru a obține fonduri europene pentru îmbunătățirea condițiilor de care beneficiază preșcolarii și elevii din orașul nostru.

Fondurile europene din PNRR, dar și din Programul Operațional Regional sunt o oportunitate extraordinară atât pentru Educație, cât și pentru reabilitarea termică și eficientizare energetică a altor clădiri din oraș, construirea de locuințe pentru tineri, îmbunătățirea condițiilor din spitale și modernizarea în continuare a transportului public ecologic”, au transmis reprezentanții Primăriei Iaşi.

Peste 100 de milioane de lei, în judeţul Iaşi, pentru dezvoltarea infrastructurii şcolare

Recent, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a semnat contractul de finanţare pentru dotarea şcolilor din judeţ.

„Am semnat astăzi, la București, împreună cu ministrul Educației, Ligia Deca, contractul de finanțare pentru dotarea școlilor din județul Iași. Consiliul Județean Iași și-a asumat depunerea acestui proiect amplu, în care ne-am dorit să integrăm cât mai multe unități de învățământ din județ. A fost o muncă titanică pe care echipa Consiliului Județean a depus-o, dar rezultatele obținute sunt pe măsura eforturilor: parteneriat cu 72 de primării din județ, 108 unități școlare ce vor fi dotate cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale, 54.371 de elevi și 4.103 cadre didactice care vor beneficia direct de aceste investiții.  Totodată, proiectul are o acoperire teritorială de 70 la sută din județul Iași.

Mă bucur, în mod special că prin această finanțare obținută vom reuși să dotăm și toate cele șapte școli din subordinea CJ, dar și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, cu mobilier și echipamente în valoare de 6 milioane de lei. Dincolo de suma impresionantă pe care am reușit să o absorbim pentru Iași, cel mai mare beneficiu pe care implementarea acestui proiect îl va aduce județului este reducerea discrepanțelor dintre școlile din mediul urban și cele din rural.

Toți copiii, indiferent din ce zonă, oraș sau comună sunt, au dreptul la aceleași condiții de studiu și la aceeași calitate a actului educațional. Vom depune toate eforturile pentru a implementa acest proiect cât mai repede și cât mai bine. Mulțumesc tuturor celor care au contribuit pentru a ajunge în această etapă!

Îl felicit, totodată, și pe primarul Mihai Chirica pentru finanțarea obținută de municipiul Iași în cadrul aceluiași program”, a transmis preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe.

Astfel, peste 60 de unităţi de învăţământ din Iaşi vor beneficia de fonduri prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Adauga un comentariu