Local

Peste 7.000 de elevi ieșeni vor primi bani! Ce trebuie să știe părinții

Publicat: 03 feb. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Peste 7.000 de elevi ieșeni vor primi bani Ce trebuie să știe părinții
Elevii și studenții, care studiază în Iași și locuiesc în Zona Metropolitană, beneficiază de abonamente gratuite și pot utiliza mijloacele de transport CTP

Peste 7.000 de elevi ieșeni vor primi bani pentru decontarea transportului metropolitan. Odată cu introducerea transportului metropolitan, elevii și studenții care studiază în Iași și locuiesc în comunele din zona metropolitană beneficiază de abonamente gratuite CTP Iași. Aceștia pot depune cererile pentru obținerea sumelor forfetare la secretariatul școlii unde studiază. Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași, care centralizează și ține evidența acestor cereri, arată că, în comparație cu luna decembrie, luna ianuarie a avut un salt uriaș în ceea ce privește numărul cererilor de solicitare a acestor sume. Odată ce obțin banii, elevii și studenții pot merge la orice ghișeu CTP Iași pentru a-și achiziționa noile abonamente

Abonamentele gratuite CTP Iași sunt tot mai accesibile pentru elevii și studenții care locuiesc în zona metropolitană. Aceștia pot solicita 200 de lei de la secretariatul unității de învățământ unde studiază pentru a-și achiziționa abonamentul pe care îl pot folosi în toate mijloacele de transport CTP de pe raza județului Iași. Cererile pentru obținerea sumelor forfetare trebuie depuse până în ziua de 20 a fiecărei luni pentru luna următoare.

Peste 7.000 de elevi ieșeni vor primi bani pentru abonamente CTP

 elvi iasi
În luna ianuarie, 7.174 de elevi din Zona Metropolitană au solicitat abonamente gratuite CTP Iași

De când a fost introdus transportul metropolitan pe raza județului Iași, numărul cererilor care solicită aceste abonamente gratuite a avut o creștere uriașă. Purtătorul de cuvânt al ISJ Iași, Antonina Bliorț, susține că în luna ianuarie au fost 7.174 de cereri înregistrate la secretariatele unităților de învățământ.

„Pentru luna decembrie, în județul Iași s-au repartizat sume forfetare pentru 3.096 de elevi care au depus cerere, iar pentru luna ianuarie, pentru 7.154 de elevi”, declară Antonina Bliorț, care mai spune că abonamentele se pot elibera pe baza carnetului de elev. Acesta trebuie să fie vizat pe anul școlar în curs.

„În municipiul Iași, abonamentele CTP sunt gratuite pentru elevi și se eliberează pe baza carnetului de elev, vizat pentru anul școlar în curs”, mai declară Antonina Bliorț.

ISJ susține că alocă banii, prin dispoziție bugetară, către școlile care solicită aceste sume.

„Inspectoratul Școlar Județean Iași transmite banii pentru aceste solicitări, prin dispoziție bugetară, către unitățile de învățământ în prima decadă a fiecărei luni“, mai susține purtătorul de cuvânt al ISJ Iași.

Cine mai poate beneficia de aceste sume forfetare

Antonina Bliort
Purtătorul de cuvânt al ISJ Iași, Antonina Bliorț, declară că cererile pentru obținerea sumelor forfetare se depun la secretariatele unităților de învățământ, pe baza carnetului de elev vizat pentru anul în curs

Și cei care locuiesc în zona metropolitană și folosesc autoturismul propriu pentru a-și duce copiii la școală pot beneficia de aceste sume forfetare. Părinții trebuie să depună, la fel ca și ceilalți, o cerere la unitatea de învățământ unde studiază copilul. Aceștia pot beneficia de decontarea carburantului, în valoare de 60 de lei, pentru primii 3 km parcurși, dar și diferența de 6 lei pentru fiecare km parcurs în plus.

Purtătorul de cuvânt al ISJ Iași spune că aceste sume se acordă o dată pe lună, pe toată durata cursurilor școlare.

„Unitățile de învățământ preuniversitar care școlarizează elevi cu domiciliul într-o altă localitate decât localitatea în care se află unitatea de învățământ asigură acestora o sumă forfetară lunară pentru cheltuielile de transport, în funcție de distanța dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care sunt școlarizați, dus-întors, pe durata cursurilor școlare”, declară Antonina Bliorț.

ISJ mai susține că suma forfetară poate fi majorată, însă elevii sunt obligați să aducă documente justificative de la operatorii de transport.

„În cazul în care costul transportului este mai mare decât suma forfetară prevăzută de metodologie, aceasta poate fi majorată, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare. În acest caz, sumele se decontează pe baza documentelor de transport emise de operatorii de transport”, mai declară purtătorul de cuvânt al ISJ Iași.

Astfel, elevii și studenții care doresc să beneficieze de abonamente gratuite CTP trebuie să depună cerere la unitățile de învățământ unde studiază, în prima decadă a fiecărei luni. Cererile de înscriere pentru martie vor fi depuse în luna februarie. Numărul elevilor care solicită aceste sume forfetare crește constant de la lună la lună. Astfel, peste 7.000 de elevi ieșeni vor primi bani pentru achiziția de abonamente CTP în luna ianuarie.

Adauga un comentariu