Actualitate

Peste un milion de pensionari nu vor primi majorări la 1 septembrie 2024! Șeful Casei de Pensii a dat vestea proastă

Publicat: 22 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Peste un milion de pensionari nu vor primi majorări la 1 septembrie 2024 Șeful Casei de Pensii a dat vestea proastă
Peste un milion de pensionari din România nu vor beneficia de nicio majorare a pensiilor începând cu 1 septembrie 2024

Peste un milion de pensionari din România nu vor beneficia de nicio majorare a pensiilor începând cu 1 septembrie 2024, potrivit anunțului făcut de Daniel Baciu, șeful CNPP. Declarație vine în urma recalculării veniturilor, un proces aproape finalizat de către reprezentanții CNPP.

Peste un milion de pensionari nu vor primi majorări la 1 septembrie 2024!

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a declarat că peste 99% din dosarele existente la Casele Naționale de Pensii au fost deja procesate și digitalizate. Urmează ca deciziile de pensii să fie tipărite și trimise beneficiarilor în vară.

„Suntem pe finalul acestui proces. Cred că peste 99% din dosarele existente în Casele Naționale de Pensii deja procesate și digitalizate, vorbim de procesul de evaluare. Urmează ca în perioada următoare noi să tipărim deciziile de pensii, vom trimite deciziile către teritoriu, va trebui ca ei să tipărească aceste decizii și undeva în vară începem să emitem aceste decizii de pensionare către beneficiarii noștri pensionari. Suntem în grafic, știm exact ce avem de făcut, nu avem nicio întârziere”, a declarat șeful CNPP Daniel Baciu.

În ciuda recalculării, un număr semnificativ de pensionari, mai bine de un milion, nu vor vedea nicio schimbare în veniturile lor. Aceasta se aplică în special celor care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani. Totuși, Daniel Baciu a subliniat că pensiile nu vor scădea în urma acestui proces.

„Vreau să lămuresc un lucru foarte clar, și anume că în urma recalculării, nicio pensie nu va scădea”, a spus Daniel Baciu.

Când sunt ajustate pensiile

Chiar dacă unii pensionari nu vor primi majorări în septembrie, ei vor continua să beneficieze de indexările anuale prevăzute de lege. Pensiile vor fi ajustate anual în luna ianuarie, în raport cu inflația și 50% din câștigul salarial mediu brut, conform noii legi a pensiilor explicate de Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

„Într-adevăr, am preluat același mecanism care are doi parametri: inflația plus 50% din câștigul salarial mediu brut, dar partea semnificativă, importantă pentru români, pe care noi am adus-o, este aceea ca am stipulat în textul legii faptul că această majorare se va face în luna ianuarie a fiecărui an. Este un câștig important pentru Legea Pensiilor, fiindcă să știți că au fost ani în care nu am avut nicio creștere a punctului de pensie în România sau s-a făcut în septembrie această creștere”, a explicat Simona Bucura Oprescu.

Ministrul a explicat care este procedura de recalculare a pensiilor pentru români, din punct de vedere legislativ şi tehnic.

„Este foarte important să se ştie că, pe lângă bani în plus pe care îi vor primi românii datorită modificărilor legii care vor lua în calcul venitul brut, adică inclusiv acordul global, sporurile nepermanente, al 13-lea salariu, toate veniturile pentru care s-a reţinut şi virat CAS, pe lângă acestea vom avea şi acele puncte de stabilitate care încurajează şi respectă munca pentru că, pentru fiecare an lucrat în plus faţă de un stagiu de 25 de ani, românii vor primi puncte suplimentare. Datorită faptului că se vor lua în calcul şi veniturile nepermanente, dar pentru care s-au plătit contribuții de asigurări sociale, şi datorită faptului că se vor acorda aceste puncte de stabilitate, pensiile românilor vor avea un cuantum mai mare”, a mai explicat ministrul Muncii.

Potrivit anunțului făcut de Daniel Baciu, șeful CNPP, peste un milion de pensionari nu vor primi majorări la 1 septembrie 2024.

Adauga un comentariu