Prima pagină » Informații utile » Peștera Bolii, locul unde se spune că a fost ascuns aurul dacic! Este una din puținele străbătute de un râu!

Peștera Bolii, locul unde se spune că a fost ascuns aurul dacic! Este una din puținele străbătute de un râu!

24 sept. 2024, 12:36,
Redacția BZI în Informații utile

Peștera Bolii din județul Hunedoara, una dintre cele mai impresionante din Transilvania, atrage turiști în număr mare în lunile de vară, datorită temperaturii sale interioare de doar șapte grade Celsius. Aici, un râu a reușit să străpungă complet un masiv de rocă calcaroasă, fiind un fenomen unic în România.

Peștera Bolii este singura din România în care se poate observa străpungerea în totalitate de către un râu a unui masiv de rocă calcaroasă. Este accesibilă pe toată lungimea ei, iar turiștii care ajung s-o viziteze au parte de clipe răcoroase, în plină zi caniculară. Aceasta a fost deschisă pentru vizitatori în anul 2006, când o mână de voluntari au început să o amenajeze cu banii strânși din donații.

Aurul dacic, ascuns în Peștera Bolii?

La mică distanță de Petroșani se află Peștera Bolii pe Drumul Național 66, unde se spune că dacii și-au ascuns comorile înaintea războiului cu Imperiul Roman, fiind una dintre cele mai frumoase obiective turistice din zonă.

În Peștera Bolii, localnicii spun că sunt ascunse bogății fabuloase, dar acestea sunt protejate de un blestem care face ca ele să nu poată fi găsite. Miturile vorbesc și despre aurul dacic, care ar fi fost ascuns undeva în munți, în locul în care s-a format Peștera Bolii, pentru a nu fi găsit de romani.

Mai mult, legendele transmise din generație în generație vorbesc despre o altă formă a peșterii.  Potrivit localnicilor, peștera ar conține mai multe pasaje secrete, care pot fi accesate doar prin pereți care se deschid și în care se spune că s-ar afla aurul dacic.

O altă legendă ne spune că pentru a fi sigur că nimeni nu știe unde se află comoara, Decebal ar fi ordonat ca oamenii care au dus carele cu aur în inima muntelui să fie uciși, pentru a nu se mai cunoaște pe vecie locul exact.

Peștera Bolii poate fi vizitată sâmbăta și duminica, între orele 10.00 – 19.00, iar în cursul săptămânii trebuie luată legătura cu reprezentanții asociației cu o zi înainte de data programată pentru vizitare. Taxa de vizitare este de 5 lei pentru adulți și de 2,5 lei pentru copii.

Comori neexploatate

Peștera Bolii se află la 6 kilometri de orașul Petroșani, pe drumul ce leagă Valea Jiului de Țara Hațegului, în locul în care se întâlnesc Munții Retezat cu Munții Sebeșului. Denumirea de Peștera Bolii provine de la numele unei familii de nobili care, în secolul al XV-lea, a fost împroprietărită cu pământul și pădurile din această zonă.

Mai mult de atât, cele două monumente de la ieșirea din municipiul Petroșani, Pestera Bolii si Cetatea Banita, sunt adevărate atracții turistice însă, la fel ca mai toate bogățiile zonei Văii Jiului, nu sunt puse suficient în valoare.

Peștera Bolii a fost redată circuitului turistic de către o mână de voluntari care s-au chinuit ani de zile să-i redea frumusețea și de câțiva ani a revenit în circuitul turistic fiind „vedeta” unor evenimente culturale de excepție.

Unul dintre ele ar fi și cele două piese de teatru jucate în interior și care au făcut înconjurul mapamondului, dat fiind faptul că evenimentul a fost menționat și de presa străină. Din păcate Cetatea Bănița nu mai poate fi vizitată decât dacă ești un alpinist experimentat, iar ruinele nu mai spun prea multe.

În prezent, Peștera Bolii a devenit o atracție turistică în care au loc numeroase concerte, devenind un obiectiv turistic care merită văzut și vizitat.

Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
a1.ro
Craniu şi alte rămăşiţe umane de peste 5000 de ani, descoperite în Prahova. Cum arată și în ce stare sunt osemintele
Playtech.ro
Oraşul în care nu ai voie să te naşti. Este chiar în Europa
observatornews.ro
Filmul morţii lui Rareş Ion. Maru l-a instigat să se injecteze "în venă sau în cap", apoi nu a vrut să sune la ambulanţă ca să nu-şi facă probleme
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Schimbări în Codul Muncii. Angajații care își vor face singuri programul de lucru
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Minune de Paște! Michael Schumacher s-a deplasat să-și vadă nepoata
Playtech.ro
Ce este ploaia însângerată, fenomenul care va ajunge şi în România în următoarele zile. Afectează toată Europa
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Ilie Bolojan a semnat miercuri seară, TOŢI părăsesc funcţia imediat ce decretele apar în Monitorul Oficial
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Oana Roman, NERVOASĂ pe Calina. Fiica Catincăi, în centrul unui mare scandal. Mătușa ei dă de pământ cu ea: Am tolerat prea mulți ani această situație
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 aprilie 2025
18 aprilie 2025