Actualitate

Petre Daea, demască un un fake news: „România are un necesar mult mai mare de cereale“

Publicat: 30 apr. 2020

Fostul ministru al Agriculturii Petre Daea a declarat astăzi, după o videconferință cu fermieri și reprezentanții din industria alimentară, că România are un necesar mult mai mare de cereal decât au fost vehiculate.

„Vrem sa modificam legea in Parlament astfel incat sa dam posibilitatea fermierilor sa ia apa din orice sursa posibila, ca se numeste Jiu, Olt, Prut, Siret, ca e Aries, Cris, Ialomita sau Dunare, se ia de la sursa si energia folosita pentru pomparea apei, costul sa fie subventionat

Fermierii au cerut sa se urgenteze determinarea pierderilor la fata locului, fermierii asteapta si nu pot lua o decizie pentru ca nu sunt intocmite documentele de constatare si daca ar purcede la o anumita solutie intorcand suprafetele respective nu ar mai putea beneficiar de sprijnul de la APIA. Cred ca acum este nevoie sa organizeza MADR rapid modul de lucru in teren. Am dat ca solutie sa poata sa modifice si sa foloseasca ca proba fie un filmulet, fotografie, pentru a atesta ca a fost o cultura acolo. In agricultura, o zi de intarziere e foarte mult. Se intarzie de 16 zile.

Daca azi dai drumul la export si maine intrerupi, inseamna pe de-o parte necunoasterea situatiei si a doua oara hazardul pe care-l creezi in piata, afectezi si producatorii si consumatorii. Am vazut foarte multe date total eronate, se vorbeste de un necesar al tarii , niciuna din cifre nu este adevarata, Romania are un necesar mult mai mare. Din graul recoltat folosim la consumul uman, la consumul animal cu destinatie furaje, in industrie (amidon, alcool etilic) si se consuma si pentru samanta“, a spus Petre Daea.

Comentarii
Adauga un comentariu