Prima pagină » Actualitate » Petre Daea, despre siguranţa alimentară ameninţată de referendumul din Elveţia: ,,Să nu devenim prizonierii unor măsuri excentrice”. Ce mesaj are pentru fermieri
Petre Daea, despre siguranţa alimentară ameninţată de referendumul din Elveţia: ,,Să nu devenim prizonierii unor măsuri excentrice

Petre Daea, despre siguranţa alimentară ameninţată de referendumul din Elveţia: ,,Să nu devenim prizonierii unor măsuri excentrice”. Ce mesaj are pentru fermieri

25 sept. 2022, 21:20,
în Actualitate

Petre Daea, ministrul Agriculturii, a comentat ce impact ar putea avea asupra României demersul făcut de Elveția care a organizat un referendum cu privire la creșterea intensivă a animalelor, respectiv Olanda care intenționează să interzică reclamele la produsele din carne din 2024.

Mai exact, elvețienii sunt chemați să voteze pentru demnitatea animalelor, să nu mai fie crescute animale așa în ferme mari, pentru că au și animalele demnitatea lor.

Inițiativa aparține ONG-urilor care vor ca demnitatea animalelor din crescătorii, precum vite, păsări sau porci, să fie înscrisă în Constituție.

Practic, această propunere, care a primit mai mult de 100.000 de semnături necesare pentru a organiza un referendum în Ţara Cantoanelor, ar eradica creșterea animalelor în regim industrial. Guvernul și Parlamentul se opun aceste inițiative.

Pe de altă parte orașul Haarlem, situat la vest de Amsterdam, Olanda, cu o populație de aproximativ 160.000 de locuitori urmează să interzică reclamele la carne din 2024, pe motiv că produsele din carne contribuie la criza climatică.

Întrebat dacă există vreo legătură între cele 2 inițiative şi dacă fermierii români au motive de îngrijorare, Petre Daea, ministrul Agriculturii, a spus:

„Sigur, iată, că sunt 2 interpretări diferite. În primul rând, este o interpretare a responsabilității statale de către Guvern și Parlament, care spune că noi avem obligația, misiunea și în același timp răspunderea totală să dăm hrană țării.

Și iată, din acest punct de vedere este corectă atitudinea Parlamentului și a guvernului elvețian, pentru că știm foarte bine că structurile statale sunt cele responsabile cu asigurarea e hranei și din acest punct de vedere se gândesc tot timpul ce măsuri să ia, în așa fel încât să fim într-un confort pe care îl dorește omul.

Petre Daea: ,,Să nu devenim prizonierii unor măsuri excentrice”

Sunt mai multe interpretări. Adică demnitatea animalelor este mai presus pusă decât demnitatea umană.

Eu cred că și sunt convins de acest lucru, că va exista o înțelegere e foarte clară, în așa fel încât să nu punem în joc securitatea alimentară, pentru că iată pe zi ce trece vin o serie întreagă de interpretări.

Știm, de asemenea, că ani de zile în urmă, interesul țărilor, în general, ca răspuns pentru asigurare a hranei era pus pe  culoarul acesta de industrializare a creșterii animalelor, în așa fel încât randamentele pe capul de animal să crească, ca să poată face față nevoilor pe care le reclamă populația prin consum.

Acum iată ONG-urile reușesc să antreneze în cursa aceasta de opinii o serie întreagă de semnături care evident sunt puse în spațiul public, făcându-se aceste referendumuri în Elveția”, a spus Petre Daea, ministrul Agriculturii.

Petre Daea, mesaj pentru fermierii români

„Eu dau mesajul să fim calmi, raționali și în același timp și responsabili.

Să fim raționali în a înțelege ce înseamnă creșterea animalelor și răspunderea pe care o avem pentru a asigura alimentele de care are nevoie omenirea și în același timp să luăm și măsurile cuvenite, în așa fel încât să putem să răspundem pe deplin acestui comandament al zilelor noastre, în care se pune mereu întrebarea: încotro?

În direcția în care asigurăm hrana a țării, într-un echilibru de abordare în așa fel încât să nu  devenim prizonierii unor măsuri din ăstea excentrice care nu au de a face cu realitatea şi mai ales cu situaţia concretă din fiecare ţară în parte”, a spus ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 octombrie 2024
11 octombrie 2024