Deputatul ieșean Petru Movilă a declarat că a votat pentru aprobarea decretului privind instituirea stării de urgență deoarece așa se pot lua măsuri de urgență în această situație excepțională.
„Am votat pentru aprobarea decretului privind instituirea stării de urgență. Starea de urgență este absolut necesară pentru că permite luarea unor măsuri de urgență în această situație excepțională.
Nu ne putem permite, de exemplu, ca spitalele să rămână fără medicamente sau materiale sanitare, ca medicii să nu aibă echipamente. De asemenea, mai este nevoie de aparatură. Toate aceastea pot fi achiziționate mult mai rapid odată ce a fost decretată starea de urgență. Personalul medical este de astăzi suplimentat cu rezidenți și studenți.
Astfel de situații excepționale crează, de multe ori panică, așa cum am văzut că s-a întâmplat în multe cazuri, oamenii au vrut să își facă provizii. Există riscul ca prețurile să explodeze. Datorită decretării stării de urgență costurile utilităților pot fi plafonate pentru ca populația să aibă cât mai puțin de suferit.
Toate aceste măsuri și altele, care au fost anunțate de reprezentanți ai Guvernului, sunt esențiale pentru a veni în sprijinul populației, pentru a stopa răspîndirea virusului COVID 19 și pentru a trece peste această perioadă grea fără pierderi de vieți omenești și cu îmbolnăviri cât mai puține.
Cei care cu adevărat se află în prima linie a acestui război cu boala sunt medicii, asistentele, toți cei din spitale. Depun un efort epuizant pentru a-i depista și trata pe cei infectați. Ei sunt cei care, de fapt, ne vor conduce spre ieșirea din această criză.
În ceea ce privește Iașul, este un centru regional, trebuie să fie pregătit să primească toate cazurile care au nevoie de îngrijire. Trebuie să sprijinim spitalele și pe medici cu tot ceea ce este nevoie. Cunosc foarte bine domeniul și știu că profesionalismul cadrelor medicale este dincolo de orice bănuială.
Și cei care asigură ordinea publică: polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră se expun pericolului pentru ca noi să fim în siguranță.
Dincolo de situația periculoasă din punct de vedere al sănătății, trecem printr-o perioadă în care suntem testați noi, ca oameni, ca societate.
Aflăm, acum, cât suntem de responsabili. Cei mai mulți dintre noi au dovedit că sunt supunându-se apelurilor la autoizolare. Aflăm dacă suntem empatici. Mesajele de susținere adresate medicilor, ajutorul concret, în bani, echipamente și produse, din partea unor firme sau a unor cetățeni, pentru spitale, solidaritatea cu cei mai vulnerabili, cum sunt persoanele în vârstă, arată că ne-am maturizat ca societate și că în momente critice suntem și responsabili și empatici. Realitatea este că numai în acest fel vom reuși să ieșim cu bine din această încercare. Sigur, există și câteva contraexemple, însă, nu sunt definitorii pentru noi, ca popor, iar acești indivizi vor suporta rigorile legii.
Cum spuneam, împreună, vom ajunge la capătul acestei încercări. Vom avea de înfruntat atunci consecințele economice. Au fost deja gândite măsuri și pentru aceste probleme, care vor afecta firmele private. Acest pachet de măsuri, a spus ministrul finanțelor, vor reprezenta 2 la sută din PIB. Șomajul tehnic anunțat de unele societăți, va fi suportat de la buget. Vă asigur că, împreună cu colegii mei, urmărim ca aceste măsuri să fie cele corecte, aplicate corect și în folosul economiei.
Această situație ne pune la încercare încrederea unora în ceilalți și a tuturor în autorități. Este vorba, cum am mai spus, despre solidaritate, încredere, repsonsabilitate și bun simț“, spune Petru Movilă.