Sora liderului nord-coreean Kim Jong-Un spune că Phenianul ar riposta cu lovituri nucleare în cazul în care ar veni un atac de la Coreea de Sud . Kim Yo-Jong, un înalt oficial, a emis două declarații ca răspuns la observațiile oficialilor sud-coreeni.
Ministrul sud-coreean al apărării, Suh Wook, a declarat că Sudul a reușit să lovească punctele de lansare a rachetelor din Nord, declanșând reacția furioasă.
Marți, Kim Yo-Jong a lansat o a doua declarație în presa de stat, spunând că orice agresiune sud-coreeană ar justifica un răspuns nuclear „inevitabil” din partea Coreei de Nord.
„În cazul în care Coreea de Sud optează pentru o confruntare militară cu noi, forța noastră de luptă nucleară va trebui, inevitabil, să-și îndeplinească datoria”, a spus ea conform rapoartelor presei de stat.
Phenianul anunță că va lovi Coreea de Sud, în cazul în care va fi atacat
Kim Jong-un a mai transmis și că niciodată Coreea de Nord nu a vrut un război și nu va trage prima, dar va răspunde dacă ar fi atacată.
Ea a respins, de asemenea, afirmațiile Coreei de Sud cu privire la capacitatea sa de a ajunge la bazele de rachete ale Coreei de Nord drept un „vis sălbatic”.
Analiştii au spus că remarcile publicate pe scară largă și primele comentarii publice în peste şase luni ale oficialului au avut ca scop în mare măsură să liniştească publicul intern din Coreea de Nord.
Retorica lui Kim Yo-Jong urmărește „să sporească unitatea internă în Nord”
Cheong Seong-chang, un analist din Coreea de Nord de la Institutul Sejong, a declarat că retorica lui Kim Yo-Jong urmărește „să sporească unitatea internă în Nord”, în timp ce există incertitudine și îngrijorare cu privire la viitorul relațiilor cu noul guvern sud-coreean.
Președintele ales al Coreei de Sud, Yoon Suk-Yeol, care urmează să-și înceapă mandatul în mai, este văzut ca un lider mai dur, care ar putea adopta o linie mai agresivă împotriva Nordului.
În timpul campaniei sale electorale, el le-a lăsat de înțeles alegătorilor posibilitatea unui atac preventiv împotriva Nordului, ca urmare a unei creșteri semnificative a numărului de teste de rachete nord-coreene în acest an. Deși autenticitatea lansării a fost pusă la îndoială de Coreea de Sud, implicația testului a fost luată în serios, deoarece ar pune capăt unui moratoriu autoimpus asupra testărilor pe distanță lungă, în vigoare din 2017.
ONU interzice Coreei de Nord testele de arme balistice și nucleare, dar țara a sfidat interdicția, determinând mai multe națiuni să impună sancțiuni.