Registrul general de evidenţă a salariaţilor cuprinde date referitoare la contractele individuale de muncă încheiate de angajatorii din România şi este gestionat de Inspecţia Muncii prin inspectoratele teritoriale de muncă. Registrul general de evidenţă a salariaţilor
este instrumentul de declarare a muncii prestate în baza unui contract individual de muncă şi de evidenţă a activităţii prestate de salariaţii.
Acest registru nu include funcţionarii publici, demnitarii, militarii, membrii cooperatori, zilierii, sau alte categorii de angajaţi care desfăşoară raporturi de muncă care nu se bazează pe contractul individual de muncă.
La data de 16 noiembrie 2023 în Registrul general de evidenţă a salariaţilor figurează 210.135 salariaţi care au încheiat cel puţin un contract individual de muncă activ în Judeţul Iaşi. Numărul salariaţilor activi variază pe parcursul anului, iar în prezent este pentru prima dată când în Judeţul Iaşi a depăşit 210.000 salariaţi. Trendul ascendent s-a menţinut pe parcursul ultimilor 11 ani, pe parcursul cărora în Judeţul Iaşi s-a înregistrat o creştere de aproximativ 49.000 de salariaţi activi. În prezent în Judeţul Iaşi sunt 28.763 angajatori activi şi 248.086 contracte individuale de muncă active.
Transformarea muncii nedeclarate în muncă declarată, formalizată prin transmiterea datelor în Registrul general de evidenţă a salariaţilor, reprezintă un obiectiv important al Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi. În luna octombrie 2023 inspectorii de muncă au controlat în domeniul relaţiilor de muncă 203 angajatori din Judeţul Iaşi, constatând 491 neconformităţi pentru care s-au dispus măsuri obligatorii de remediere şi aplicând 85 sancţiuni contravenţionale totalizând 602.000 lei. Au fost depistate 18 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată la 7 angajatori. Acţiunile de control din octombrie s-au desfăşurat în cadrul campaniilor naţionale organizate de Inspecţia Muncii în domeniile depozitării, transportului, distribuţiei, utilizării, comercializării carburanților, lubrifianților și produselor derivate ale acestora, inclusiv GPL şi transportului rutier, precum şi a planului anual de control, a acţiunilor locale de control, sau urmare sesizărilor cetăţenilor.
„Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi monitorizează şi controlează una dintre cele mai mari pieţe judeţene ale forţei de muncă din Româna.
În acest context, ne preocupăm să ne modernizăm propria activitate prin digitalizare, pentru a folosi eficient resursele limitate de care dispunem. Pe lângă contribuţia la declararea muncii, acţionăm pentru o relaţie de muncă echilibrată în care succesul economic să fie obţinut doar cu respectarea condiţiilor de muncă şi a drepturilor lucrătorilor.”