Prima pagină » Culinar » Plăcintă de dovleac cu foi de casă. Rețeta copilăriei

Plăcintă de dovleac cu foi de casă. Rețeta copilăriei

10 feb. 2025, 08:57,
în Culinar

Plăcinta de dovleac cu foi de casă este un desert tradițional românesc care cucerește prin aroma sa delicată și gustul delicios.

Aceasta se realizează cu ajutorul unor ingrediente simple, dar cu un proces de pregătire ce necesită puțină răbdare, mai ales când vine vorba de pregătirea foilor de casă.

Cum se face plăcinta de dovleac cu foi de casă

Pentru aluatul de foi, ai nevoie de: 500 g făină, 200 g unt sau margarină, 100 ml apă rece, 1 linguriță de sare, 1 ou, 1 lingură de oțet (pentru a ajuta elasticitatea aluatului), 1 linguriță de zahăr. În cazul în care vreți să săriți această etapă, puteți prepara această plăcintă și cu foi din comerț. Pentru umplutură: 1 kg de dovleac (de preferabil de tipul „dovleac de plăcintă”), 150 g zahăr (sau mai mult, în funcție de cât de dulce este dovleacul), 1 linguriță de scorțișoară, ½ linguriță de nucșoară, 1 linguriță esență de vanilie (opțional), 1-2 linguri de făină (pentru a îngroșa umplutura), coajă rasă de la o lămâie (pentru un plus de prospețime).

Aluatul pentru foi de casă este esențial în rețeta de plăcintă de dovleac, iar prepararea acestuia nu este foarte complicată. Începeți prin a pune făina într-un bol mare. Adăugați sarea și zahărul, apoi untul sau margarina tăiate bucăți mic. Mixați cu mâinile sau cu aparat de amestecat până când obțineți un amestec nisipos. Adăugați oul, oțetul și apa rece treptat și începeți să frământați aluatul până devine omogen și elastic. Împărțiți-l în patru bile egale și lăsați-l să se odihnească pentru aproximativ 30 de minute la temperatura camerei, acoperit cu un prosop umed.

Curățați dovleacul de coajă, tăiați-l cubulețe și puneți-l a fiert în apă cu puțină sare. Când dovleacul este fiert și moale, scurge-l bine și pasați-l cu ajutorul unui blender sau printr-o sită. Peste piureul de dovleac adăugați zahărul, scorțișoara, nucșoara și esența de vanilie, amestecând bine. Dacă umplutura vise pare prea lichidă, adăugați o lingură sau două de făină pentru a o îngroșa. Coaja rasă de lămâie va da o notă de prospețime și va echilibra dulceața dovleacului.

Asamblarea plăcintei și coacerea

Fiecare bilă de aluat se întinde pe o suprafață de lucru presărată cu făină, folosind un sucitor, până când obțineți foi foarte subțiri, aproape transparente. Este important ca foile să fie cât mai subțiri pentru a obține o plăcintă ușoară și crocantă.

Într-o tavă unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt, așezați prima foaie de aluat. Ungeți-o ușor cu unt topit, apoi adăugați un strat de umplutură de dovleac. Așezați următoarea foaie deasupra și repetați acest proces până când folosiți toate foile și umplutura. Ultima foaie va fi presată ușor pentru a sigila plăcinta.

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius și coaceți plăcinta timp de aproximativ 40-50 de minute sau până când devine aurie și crocantă. Dacă observați că plăcinta se rumenește prea repede, o puteți acoperi cu o folie pentru a preveni arderea. După ce plăcinta este coaptă, lăsați-o să se răcească puțin înainte de a o tăia. Se poate servi simplă sau cu zahăr pudră deasupra. Aroma dovleacului și a condimentelor va umple întreaga casă, iar foile de casă vor adăuga un plus de savoare fiecărei îmbucături.

Această plăcintă de dovleac cu foi de casă este o alegere excelentă pentru orice masă festivă sau pur și simplu pentru a adăuga un strop de căldură în zilele reci de iarnă. O altă rețetă delicioasă de plăcintă cu foi este cea cu carne, îndrăgită, de asemenea, la fel de mult.

Bugetul.ro
Județele groazei din România. Oamenii rămân pe drumuri din cauza concedierilor masive făcute de companiile care funcționează în aceste zone ale țării
redactia.ro
Imagini de colecție. Cum arăta Anca Alexandrescu la debutul în presă, acum 20 de ani
Bugetul.ro
Ciudatul produs de la Kaufland făcut din deșeuri e cumpărat pe bandă rulantă. Prețul cerut de retailerul german nu este deloc unul foarte mic
a1.ro
Iulia Albu, prima reacție după despărțirea de Mike. Ce spune despre povestea lor de dragoste: „Se întâmplă în multe cupluri”
Playtech.ro
Momentul în care a izbucnit incendiul în clubul din Macedonia de Nord. Artificiile au aprins totul în câteva secunde VIDEO
observatornews.ro
Când ar urma să fie extrase primele gaze din Marea Neagră, prin Neptun Deep. Iancu Guda: "Ne-ar asigura consumul pe un deceniu"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cum se va merge la vară pe podul Giurgiu-Ruse. Detalii de ultima oră
realitatea.net
Ce să faci când îţi rămâne un os de peşte în gât. Soluții care te pot scoate din încurcătură
SportpeSurse
Cutremur în România! Legenda a murit
Playtech.ro
Trucul folosit de supermarketuri pentru a menţine fructele şi legumele proaspete mai mult timp. Acasă se strică imediat
Dailybusiness.ro
Moment de groază pentru un cățel blocat pe stânci în timp de furtună. Pompierii au acționat de urgență
RomaniaTV
ULTIMA ORĂ! Iubitul Danielei Nane, internat de urgență, după ce s-a aruncat de la înălțime. Ce s-a întâmplat cu tânărul tenor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Amalia Năstase a pierdut lupta cu kilogramele. Fosta soție a lui Ilie Năstase slăbise 30 de kilograme, dar le-a pus la loc. Cum arată acum
redactia.ro
Numire controversată făcută de Ilie Bolojan. Pe cine a adus consilieri la Cotroceni
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 martie 2025
19 martie 2025