International

Plan rapid de redresare economică, adoptat în Uniunea Europeană

Publicat: 23 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Plan rapid de redresare economică adoptat în Uniunea Europeană
Plan rapid de redresare economică, adoptat în Uniunea Europeană

Plan rapid de redresare economică, adoptat în Uniunea Europeană. Franţa şi Germania au pledat pentru un acord rapid al liderilor UE privind mărimea şi detaliile de plată a unui fond comun de susţinere a redresării statelor membre afectate de pandemia de coronavirus, transmite Reuters.

Vorbind reporterilor după discuţii la Berlin, ministrul german al Finanţelor, Olaf Scholz, şi omologul său francez, Bruno Le Maire, au spus că sunt încrezători că un acord cu privire la Fondul european de redresare ar putea fi  încheiat în curând, în mod ideal la un summit al UE luna viitoare.

”Este timpul să ne hotărâm, avem totul pe masă pentru a ne sprijini economiile şi cu cât mai repede cu atât mai bine”, a spus Le Maire.

”A avea economii puternice pe piaţa unică este desigur un avantaj pentru toţi membrii UE”, a adăugat Le Maire.

Le Maire a declarat că Germania şi Franţa au fost de acord că Fondul european de redresare ar trebui să plătească fondurile propuse, de cel puţin 500 de miliarde de euro, din 2020 până în 2022 – şi nu până în 2024, aşa cum sugerează unele state membre.

Plan rapid de redresare economică, adoptat în Uniunea Europeană: Impozitarea corporaţiilor la nivel global

Scholz şi Le Maire au discutat, de asemenea, cum ar putea fi salvate negocierile blocate privind impozitarea corporaţiilor la nivel global şi regulile fiscale internaţionale pentru marile companii digitale, după ce Statele Unite au renunţat la discuţii şi au provocat temeri legate de declanşarea unui nou război comercial.

Aproape 140 de ţări sunt implicate în discuţiile organizate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) cu privire la prima reformă majoră a reglementărilor fiscale globale din ultima generaţie, care să le adapteze pentru era digitală.

Scholz a spus că este încrezător că un acord în cadrul OCDE ar putea fi încheiat până la sfârşitul anului, în pofida anunţului Washingtonului că se va retrage de la negocierile privind taxarea serviciilor digitale.

Le Maire a arătat că acum depinde de Statele Unite să explice de ce Washingtonul a fost singura ţară care nu a susţinut propunerea comună a OCDE.

Germania anunță depășirea crizei

Economia germană a depăşit cea mai dificilă perioadă a crizei provocate de pandemia cu coronavirus şi urmează să se redreseze gradual, a afirmat preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Jens Weidmann, transmite Reuters.

„Nivelul scăzut ar putea să fi fost depăşit şi lucrurile merg bine din nou. În urma declinului sever vedem, comparativ, doar o redresare graduală”, a declarat Jens Weidmann, pentru publicaţia germană Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

În iunie, Banca Centrală Europenă (BCE) a anunţat că se aşteaptă ca economia zonei euro să se contracte cu 8,7% în 2020 în scenariul de bază şi cu 12,6% „în cel mai sever scenariu”.

Weidmann susţine că ajutorul de stat reprezintă un instrument justificat pentru sprijinirea economiei, pentru a sprijini supravieţuirea companiilor, însă Germania nu ar trebui să devină dependentă de banii publici.

„Este important ca măsurile să fie orientate şi temporare”, a declarat acesta, cerând „revenirea la poziţii bugetare solide”.

Luna aceasta, Bundesbank a previzionat că economia Germaniei se va contracta cu 7,1% în 2020, apoi va creşte cu 3,2% în 2021 şi cu 3,8% în 2022, după ce cancelarul Angela Merkel a anunţat un plan de stimulare de 130 de miliarde de euro pentru perioada 2020 – 2021.

Acest program se adaugă imensului plan de peste 1.000 de miliarde de euro pus în aplicare în martie, în perioada de vârf a pandemiei, şi care prevede ajutoare pentru firme şi împrumuturi garantate de stat în valoare de miliarde de euro.

Adauga un comentariu