International

Planul de pace elaborat de Casa Albă, respins de Uniunea Europeană

Publicat: 04 feb. 2020

Uniunea Europeană respinge planul de pace înaintat şi elaborat de Casă Albă pentru conflictul israelo-palestinian.

Marţi, 4 februarie 2020, Uniunea Europeană a respins planul de pace elaborat de Administraţia Donald Trump referitor la conflictul israelo-palestinian, pledând pentru reluarea negocierilor şi pentru evitarea acţiunilor „unilaterale” care riscă să amplifice tensiunile.

„Uniunea Europeană menţine în totalitate angajamentul pentru parteneriatul transatlantic şi apreciază toate eforturile care ajută la soluţionarea pe cale paşnică a conflictului israelo-palestinian. UE reiterează angajamentul pentru o soluţie negociată a două state, pe baza frontierelor din 1967, cu schimburi de teritorii echivalente, prin acordul părţilor, cu un stat Israel independent, democratic, învecinat, suveran şi cu un viabil stat palestinian, care să coexiste în pace, securitate, prin recunoaşterea reciprocă, aşa cum s-a stabilit în Concluziile Consiliului din 2014″, afirmă Josep Borrell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, într-un comunicat postat pe site-ul Serviciului UE de Acţiune Externă (EUEA).

„Iniţiativa SUA, în forma prezentată pe 28 ianuarie, se îndepărtează de aceşti parametri stabiliţi la nivel internaţional”, subliniază Josep Borrell.

Adauga un comentariu