Razboi în Ucraina

Planul de pace propus de Italia, respins de Rusia. Dmitri Medvedev: „Un pretext pentru declanșarea unui război cu drepturi depline”

Publicat: 24 mai 2022
Dmitri Medvedev, un aliat al președintelui rus Vladimir Puţin și vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, și-a expirmat dezacordul în legătură cu încercările de a media pacea între Rusia și Ucraina

Dmitri Medvedev, un aliat al președintelui rus Vladimir Puţin și vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, și-a expirmat dezacordul în legătură cu încercările de a media pacea între Rusia și Ucraina. Recent, Italia a propus un plan pentru a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Într-un mesaj scris pe Telegram, Medvedev spune că planurile de pace propuse de puterile europene ar fi „bune dacă ar fi vorba de pregătirea unor opțiuni care să țină seama cumva de realități”.

Acesta critică eforturile recente ale Italiei spunând că sunt „pregătite nu de diplomați, ci de politologi locali care au citit o mulțime de ziare occidentale și operează doar cu falsuri ucrainene”.

Medvedev respinge posibilitatea ca Ucraina să devină vreodată membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. „Ei știu că aceasta este o minciună” pentru că ar fi „prea costisitor și periculos” pentru Ucraina să adere fie la UE, fie la NATO.

Fostul președinte rus descrie conceptul de autonomie a regiunii Donbas „în timp ce regiunea rămâne în cadrul Ucrainei” drept „prostii”. El spune că „deciziile cu privire la soarta Republicii Donbas au fost definitive și nu vor fi întoarse”.

Dmitri Medvedev a respins orice acord de pace care implică Crimeea

Medvedev a respins, de asemenea, orice acord de pace care implică Crimeea, declarând că doar punerea pe masa negocierilor a fost „o amenințare la adresa integrității teritoriale a Rusiei și un pretext pentru declanșarea unui război cu drepturi depline. Nu există și nu va exista niciodată o forță politică în Rusia care ar fi de acord să discute despre soarta Crimeei. Ar fi doar o trădare națională.”

Potrivit ministrului italian de externe Luigi Di Maio, Italia a prezentat la ONU un plan pentru „facilitarea dialogului etapizat” între Rusia şi Ucraina.

Planul propus cuprinde patru faze, începând cu o încetare a focului sub monitorizare ONU şi continuând cu un acord asupra statutului Ucrainei în relaţia cu NATO şi Uniunea Europeană.

Următorul pas ar fi soluţionarea chestiunilor teritoriale, inclusiv cele care privesc peninsula Crimeea şi Donbasul, ajungând în final la un nou acord de securitate în Europa.

Fostul preşedinte Medvedev critică sancţiunile occidentale ”nebuneşti”

Occidentalii nu pot lovi Rusia cu sancţiuni economice „nebuneşti” şi, în acelaşi timp, să se aştepte ca Rusia să garanteze aprovizionarea cu alimente, a declarat fostul preşedinte Dmitri Medvedev.

Secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat în aceeaşi zi Moscova, la o şedinţă a Consiliului de Securitate al ONU găzduită de Statele Unite, că a luat ostatică „aprovizionarea cu alimente a milioane de ucraineni şi a milioane de alte persoane din întreaga lume”.

„Ţara noastră este pregătită să îşi asume toate obligaţiile”, a reacţionat Medvedev. Dar aşteaptă, de asemenea, ajutorul partenerilor săi comerciali”, a declarat pe Telegram actualul vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei. „În caz contrar, nu are sens: pe de o parte ne pun sancţiuni nebuneşti şi pe de altă parte ne cer să asigurăm aprovizionarea cu alimente. Nu merge aşa, nu suntem idioţi”, a adăugat fostul preşedinte rus (2008-2012).

Rusia şi Ucraina asigură 30% din aprovizionarea cu alimente a planetei.

Statele Unite şi Rusia s-au învinuit joi pentru agravarea insecurităţii alimentare în întreaga lume, Washingtonul solicitând Moscovei să permită deblocarea exporturilor de cereale ucrainene în porturile de la Marea Neagră.

„Nu mai blocaţi porturile Mării Negre! Permiteţi libera circulaţie a navelor, trenurilor şi camioanelor care transportă alimente în afara Ucrainei”, a spus Antony Blinken.”Nu mai ameninţaţi cu suspendarea exporturilor de alimente şi îngrăşăminte către ţările care vă critică războiul de agresiune”, a adăugat el.

 
Comentarii
Adauga un comentariu