Personalul medico-sanitar și auxiliar din centrele de vaccinare anti-COVID-19 este tot mai puțin motivat să își continue activitatea. După două luni de când se ocupă de imunizarea populației, nu a primit niciun ban. Autoritățile tot amână termenele de plată a salariilor de la o săptămână la alta
Până pe 19 martie 2021, personalul medico-sanitar din cadrul centrelor de vaccinare anti-COVID-19 s-a așteptat să primească salariile pentru cele două luni de activitate. A primit în schimb noi explicații și o altă amânare din partea autorităților. Concret, coordonatorii centrelor de vaccinare au aflat că sumele de bani se vor vira pentru perioada 18 ianuarie-31 ianuarie 2021 abia peste încă o săptămână. De asemenea, li s-a transmis că plata salariilor pentru intervalul 1 februarie-28 februarie 2021 se va realiza până la finalul lunii martie. Încrederea echipelor de medici și asistenți privind respectarea de către autorități a condițiilor și termenelor de plată scade din ce în ce mai mult.
Dr. Iulian Prutianu: „Nimeni nu este mulțumit, dar nu ne pierdem speranța”
Pe 18 ianuarie 2021 a început etapa a doua a campaniei de vaccinare în 17 centre de vaccinare din județul Iași. Două luni mai târziu, numărul de centre a ajuns la 28, iar numărul echipelor de vaccinare a crescut. Deși au două luni de când mulți dintre ei se împart între două locuri de muncă, orele alocate vaccinării ieșenilor în centrele de vaccinare nu au fost încă remunerate. Din ce în ce mai puțini sunt motivați să mai lucreze, deși ne aflăm la un grad de vaccinare în rândul populației destul de scăzut.
În cadrul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 din județul Iași s-au efectuat, până pe 19 martie 2021, 115.488 de vaccinări. Din acest număr total de persoane vaccinate, 73.630 au fost vaccinate cu prima doză și 41.858 cu cea de-a doua doză. Pe data de 18 martie 2021 au fost vaccinate 1.717 persoane, dintre care 1.509 persoane au primit prima doză și 208 au efectuat rapelul. De la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 244 de reacții adverse ușoare.
„Au amânat cu încă o săptămână. Au transmis că vor intra doar pe luna ianuarie 2021. Nimeni nu este mulțumit, dar nu ne pierdem speranța”, a declarat dr. Iulian Prutianu, coordonatorul centrului de vaccinare din cadrul Școlii Gimnaziale „G. Călinescu” din Iași.
90 de lei pe oră pentru medici, 45 de lei pentru asistenți medicali și 20 de lei pe oră pentru registratori
Conform Ordinul nr. 72/2021, Ministerul Sănătății asigură, pentru centrele de vaccinare împotriva COVID-19 organizate în alte locuri decât cele din cadrul unităților sanitare, prin transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale, decontarea cheltuielilor pentru plata personalului medico-sanitar și a registratorilor care își desfășoară activitatea în centrele de vaccinare, cele curente și cheltuielile de capital. Plata personalului medico-sanitar și a registratorilor care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID-19 organizate în alte locuri decât cele din cadrul unităților sanitare se face în baza unui contract distinct, de prestări servicii, încheiat cu reprezentantul legal al autorității publice locale.
Concret, beneficiază pentru timpul efectiv lucrat de un tarif orar diferențiat. Un medic va fi remunerat cu 90 de lei pe oră, asistentul, cu 45 de lei pe oră, iar un registrator, cu 20 de lei. În centrele de vaccinare fixe este nevoie, pentru unul sau două puncte, de doi registratori medicali, pentru un flux este nevoie de unul sau doi asistenți medicali și de doi medici pentru centrele cu unul sau patru fluxuri de vaccinare.