Local

Ploaia face ravagii la Iași! Străzile sunt în pericol de a fi inundate – EXCLUSIV/ GALERIE FOTO/ VIDEO

Publicat: 04 aug. 2021
Stradă inundată din Iași

De minute bune, plouă cu găleata la Iași. Străzile sunt în pericol de a fi inundate.

Se pare că în zona Belvedere s-a creat un mic izvor. Dintr-un canal, apa sare până la un metru.

Nici zona pieței CUG nu a scăpat de ploaie. Aici, apa a umplut străzile, îngreunând traficul.

Așa cum se întâmplă după fiecare ploaie, canalizările se înfundă și gospodăriile se inundă la Iași. La fel s-a întâmplat și astăzi. De aceea, mai multe echipaje ISU intervin de urgență în zona bulevardului Poitiers, Manta Roșie și strada Cazangiilor.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi a transmis astăzi o atenţionare de fenomene meteorologice periculoase.

Astfel, COD ROŞU în dată de 04.08.2021, în intervalul orar 17:05-17:40. Sunt anunţate vijelii cu rafale ale vântului de până la 70-80 km/h, grindină, descărcări electrice frecvente, averse torenţiale ce vor cumula 25-35 l/mp. în nordul judeţului Iaşi

Cod portocaliu de vreme rea în jumătatea de nord a judeţului Iaşi

ISU Iaşi a transmis o altă avertizare meteo de tip COD PORTOCALIU, în data de 04.08.2021, la orele 17:25-18:45.

Sunt aşteptate averse cu rafale ale vântului de până la 35-40 l/mp, vijelie, grindină, descărcări electrice, în jumătatea de nord a judeţului Iaşi.

Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie a emis un cod roșu de vreme rea pentru două județe din România.

Meteorologii au emis cod roșu de vijelie cu rafale de peste 70…80 km/h, grindină, descărcări electrice frecvente, averse torențiale ce vor cumula 25…35 l/mp.

Fenomenele se vor manifesta în județul Neamţ la Păstrăveni și județul Iaşi în localitățile Pașcani, Lespezi, Ruginoasa, Stolniceni-Prăjescu, Valea Seacă, Miroslovești, Moțca, Vânători, Todirești, Alexandru I. Cuza, Heleșteni, Hărmănești, Costești.

Avertizarea este valabilă până la ora 17:40.

Când se emite ”cod roșu” de vreme rea

Din 2007, meteorologii au început să emită ”coduri meteo” de intemperii. Ne-am obișnuit să fim anunțați din când în când că este ”cod galben” sau ”cod portocaliu”. Click! vă spune când se emit astfel de avertizări meteo.

Din anul 2007, România face parte din grupul celor 29 de tari care au a aderat la sistemul Meteoalarm din Europa care monitorizează fenomenele meteo de pe continent.

Tot de atunci, meteorologii ANM emit coduri meteo care ne avertizează că vremea se va schimba radical, de cele mai multe ori distructiv și periculos pentru oameni.

În cazul în care apariția fenomenelor periculoase este estimată a se produce în următoarele 3 până la 6 ore, sunt emise avertizările pentru fenomene meteorologice periculoase imediate (de tip “nowcasting”).

Hărțile meteorologilor sunt colorate în verde când nu sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase.

Când se emite ”cod roșu”

Fenomene meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) vor fi periculoase, cu un grad de intensitate foarte mare şi cu efecte dezastruoase.

Când se emite ”cod portocaliu”

Fenomenele meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) vor fi periculoase, cu un grad de intensitate mare.

Când se emite ”cod galben”

Fenomenele meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) vor fi temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată.

Revenim cu detalii

Comentarii
Adauga un comentariu