Magazin

Plumbi de casa

Publicat: 25 iun. 2009
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Plumbi de casa
1

Ca sunt pentru aruncare la distanta sau pentru apa curgatoare, plati sau culisanti, cu forme si greutati variate, fiecare dintre noi are cate un plumb „de suflet”, pe care nu-l gaseste de fiecare data in magazin sau care poate costa prea mult. Rezolvarea problemei este relativ usoara, conform principiului „ce pot face doua maini dibace!”. Materiale necesare: ipsos, un recipient tronconic (gen caserola), cauciuc siliconic, acetona, vopsea verde sau maro, agrafe potrivite fiecarei forme si… plumbul care urmeaza a fi turnat in matrita.

Confectionarea matritei

Se amesteca in caserola ghipsul cu apa rece pana la o consistenta destul de moale. Atentie! Ghipsul se intareste in 3-4 minute, asa ca trebuie sa aveti plumbii pentru matrita pregatiti, astfel incat, la momentul oportun, sa-i puteti aseza pe amestec, dar fara sa se duca la fund.
Dupa aproximativ 10 minute se scot plumbii, avand grija sa nu deterioram marginile formei. Dupa ce se intareste si se usuca bine ghipsul (normal – 24 de ore, sau fortat, in cuptorul cu microunde, de 4-5 ori a cate 2 minute), avem o matrita tocmai buna pentru turnarea plumbului.

Turnarea plumbului si finisarea acestuia

Printr-un ochi al agrafei pregatite pentru plumbul pe care vrem sa-l confectionam, petrecem o sarmulita si o rasucim pentru a avea o ranforsare in structura plumbului. Asezam agrafa pe pozitie si o imobilizam cu miez de paine inmuiata. Acum se poate turna plumbul topit, fara a depasi marginile formei din matrita.
Dupa racire, bavurile se vor indeparta cu ajutorul unui glaspapir de granulatie ceva mai mare, plumbul fiind usor prelucrabil. Teoretic, la final, plumbul turnat ar trebui sa aiba aceeasi greutate ca cel folosit la confectionarea matritei, dar… va exista intotdeauna o diferenta de greutate (de obicei in plus), care va fi corectata cu ajutorul glaspapirului, dupa cantarire.

Pregatirea stratului ecologic

Intr-un borcanel se „stoarce” silicon (aproximativ 50 gr) si se toarna peste acesta jumatate de sticluta de acetona (cam tot 50 de gr). Se adauga vopseaua (o lingurita), se pune capacul la borcan si se amesteca bine.

Operatiuni finale

Dupa omogenizarea amestecului din borcan se vor inmuia pe rand plumbii proaspat confectionati, pana la nivelul agrafei. Dupa uscare, cu ajutorul unui marker, se vor inscriptiona pe acestia greutatea fiecarui plumb. Fir intins!

Adauga un comentariu