Local

Podul de Piatră din Iași va fi expertizat! Proiectul are o valoare de peste 53 de mii de euro și a fost declarat monument istoric – FOTO

Publicat: 18 apr. 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Podul de Piatră din Iași va fi expertizat Proiectul are o valoare de peste 53 de mii de euro și a fost declarat monument istoric - FOTO
Primăria Iași va expertiza Podul de Piatră cu peste 53.000 de euro

Primăria a semnat contractul cu o firmă din Iași. Podul de Piatră va fi expertizat cu peste 53 de mii de euro

La finalul anului 2022, Primăria Iași, în speță primarul Mihai Chirica, anunța cu surle și trâmbițe că Podul de Piatră va intra în reparații capitale, dar între timp a abandonat proiectul. Recent, edilul și-a amintit de necesitatea lucrărilor asupra importantului monument istoric.

Podul de Piatră din Iași va fi expertizat tehnic, în vederea realizării lucrărilor de consolidare. Proiectul are o valoare de peste 53 de mii de euro

Potrivit informațiilor publicate pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), Primăria Iași a contractat, prin achiziție directă, serviciile de proiectare pentru obiectivul „Expertiză tehnică, D.A.L.I., Pod de Piatră vechi”. Valoarea contractului este de 265.000 de lei, fără TVA, aproximativ 53.252 de euro, fără TVA. Firma care a semnat contractul este Software Design Solution SRL, controlată de Ștefan Bodoga, un om de afaceri agreat, de ani de zile, de Primăria Iași.

„Obiectul general al proiectului îl reprezintă conservarea patrimoniului cultural și arhitectural a Municipiului Iași, menținerea funcționării podului, punerea în evidență și redarea aspectului inițial al monumentului. Obiectivul specific este realizarea expertizei tehnice și a documentației de avizare a lucrărilor de intervenție pentru obiectivul Podul de Piatră Vechi din Iași”, se arată în caietul de sarcini al achiziției directe.

Podul de Piatră a fost construit la începutul secolului al XIX-lea și are o vechime de aproximativ 186 de ani. Acesta este declarat monument istoric, fiind inclus pe Lista Monumentelor Istorice (LMI), identificat prin codul de clasificare IS-II-m-B-03952. Amintim faptul că în a doua parte a secolului al XX-lea, la mică distanță de acesta a fost construit un pod de beton, mai solid. Astfel, simbolul Iașului a fost lăsat în paragină de zeci de ani.

Monumentul istoric a ajuns într-un stadiu avansat de degradare

Amintim faptul că, în anul 2023, municipalitatea ieșeană a alocat suma de 100.000 de lei din bugetul local pentru anul 2023. Aceasta trebuia folosită pentru demararea procedurilor privind documentația de avizare a lucrărilor de intervenție. De precizat este faptul că, deși Podul de Piatră are o valoare inestimabilă, fiind un simbol al Iașului, riscă să se prăbușească în orice moment. Niște soluții concrete de reabilitare și restaurare sunt necesare cât mai urgent cu putință. În ultimii 20 de ani, au fost multiple discuții și s-au căutat diverse soluții de rezolvare a situației, însă, în ceea ce privește acțiunile concrete și notabile, acestea încă se lasă așteptate.

Podul de Piatră Vechi tranzitează râul Bahlui și este amplasat pe Șoseaua Națională. Obiectivul a fost construit în jurul anilor 1836-1838 și este înscris în Lista Monumentelor Iași. Lungimea acestuia este de 36,70 metri. Partea carosabilă are o lățime de 5,60 metri și trotuare de 1,20 metri. Zona este echipată cu toate tipurile de rețele (apă, canal, termice, electrice, comunicații).

Administrația locală a semnat, recent, contractul de peste 53 de mii de euro. Podul de Piatră din Iași va fi expertizat tehnic, în vederea realizării lucrărilor de consolidare.

Comentarii
  • „Proiectul are o valoare de peste 53 de mii de euro și este declarat monument istoric”!!! :)))))
    A fost deja declarat… monument istoric PROIECTUL, Alexandro?! :))))

Adauga un comentariu