Prima pagină » Economic Local » Poliția de Frontieră Iași a găsit firma care să aducă drona de 125.000 de euro
Poliția de Frontieră Iași a găsit firma care să aducă drona de 125.000 de euro

Poliția de Frontieră Iași a găsit firma care să aducă drona de 125.000 de euro

15 iul. 2022, 02:00,
Ciprian Boaru în Economic Local

Licitația pentru furnizarea unei drone a fost reluată de Poliția de Frontieră Iași, iar la sesiunea de deschidere a ofertelor s-a prezentat o singură societate. Propunerea tehnico-financiară a intrat în etapa de evaluare

Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Iași a reluat licitația pentru furnizarea unei aeronave fără pilot la bord (dronă) pentru monitorizarea zonelor de graniță. Este vizată linia de frontieră din zona lacului de acumulare Stânca – Costești, la granița cu Republica Moldova. Recent, la sesiunea de deschidere a ofertelor, s-a prezentat o singură societate: Optoelectronica 2001 SRL, din județul Ilfov. Firma este deținută de afaceristul Valeriu Adrian Stoica, care are cele mai multe acțiuni. În 2021, a înregistrat o cifră de afaceri de 3,3 milioane de lei, un profit de 580.675 de lei, datorii de 7,9 milioane de lei și un număr de 10 angajați. Afaceristul mai are calitatea de unic asociat în firma Soft Galaxyi International SRL, cu o cifră de afaceri de 11,1 milioane de lei. În trecut, licitația a fost anulată, din cauză că prevederile din caietul de sarcini nu se potriveau cu specificațiile tehnice ale dronelor civile existente pe piață.

Poliția de Frontieră Iași a găsit firma care să aducă drona de 125.000 de euro, fiind a doua tentativă

De data asta, autoritatea contractantă a mărit prevederea bugetară a licitației cu aproape 24.000 de euro.

„Aeronava fără pilot este destinată, în principal, misiunilor de supraveghere aeriană, în zona de competență pe apă, a Sectorului Poliției de Frontieră Stânca. De asemenea, aeronava fără pilot va fi dotată, astfel încât să permită utilizarea acesteia pentru supravegherea frontierei de stat pe apă, precum și în scopuri didactice, tehnica urmând să contribuie la familiarizarea polițiștilor de frontieră din România, dar și a celor din Republica Moldova. Din cauza distanțelor între maluri, criminalitatea transfrontalieră pe lacul de acumulare putând lua amploare, este necesară conștientizarea situației operative în timp real, în vederea unei intervenții rapide a autorităților de frontieră din ambele state”, se arată în caietul de sarcini.

Echipamentul trebuie să aibă o autonomie de minimum 3 ore

Conform specificațiilor tehnice cerute, drona ar urma să fie dotată cu o cameră video RGB (Red Green Blue), cameră video termală, turelă multi-senzor, sistem de comandă și control, propulsie electrică, decolare și aterizare pe verticală, receptor GNSS (Global Navigation Satellite Sistem). Echipamentul trebuie să aibă o autonomie de minimum 180 de minute, cu o masă maximă la decolare de 15 kilograme.

Drona poate fi ridicată la o altitudine de minimum 2.500 de metri. Dacă va trece de perioada de evaluare, iar contractul va fi semnat, firma va furniza drona în termen de 60 de zile. Totodată, Poliția de Frontieră Iași a găsit firma care să aducă o dronă și pentru Vama Sculeni, costurile fiind mult mai mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025