International

Poliția franceză face raiduri în casele suspecţilor de radicalism islamic. Totul are legătură cu omorârea profesorului Samuel Paty

Publicat: 19 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Poliția franceză face raiduri în casele suspecţilor de radicalism islamic. Totul are legătură cu omorârea profesorului Samuel Paty
Samuel Paty, un profesor foarte apreciat, fusese amenințat că va fi omorât dacă va arată caricaturi cu Allah

Poliția franceză a efectuat raiduri în casele a zeci de suspecți de radicalism islamic în urma decapitării unui profesor care le-a arătat elevilor săi desene animate controversate ale profetului Muhammad.

Unii dintre cei percheziţionaţi se crede că au postat mesaje de sprijin pentru ucigașul lui Samuel Paty. Guvernul a mai spus că investighează 51 de asociații musulmane franceze.

Unele asociaţii musulmane vor fi închise

Poliția a ucis vineri un presupus criminal al profesorului Paty într-o suburbie din Paris. Luni, ministrul de interne Gerard Darmanin a declarat că unele asociații musulmane vor fi închise. El a spus că operațiunile au trimis un mesaj că „nu există răgaz pentru dușmanii republicii” și că se așteaptă să continue toată săptămâna. Între timp, aproximativ 80 de persoane vor fi intervievate de poliție, a adăugat dl Darmanin.

Se crede că unii au postat mesaje în sprijinul ucigașului dlui Paty, în timp ce alții provin din asociații – precum Colectivul împotriva Islamofobiei – că guvernul crede că propagă un mesaj permanent de sfidare către statul francez. Pe site-ul său, colectivul se descrie ca o „organizație pentru drepturile omului a cărei misiune este de a combate islamofobia”, care colaborează cu Organizația Națiunilor Unite, printre alte instituții. Profesorul Paty a fost ucis în suburbia din Paris, Conflans-Sainte-Honorine. Un tânăr de 18 ani născut la Moscova de origine cecenă a fost împușcat vineri de poliție.

Care sunt ultimele date din anchetă

Procurorul antiterorist Jean-François Ricard a declarat că Paty a fost ținta amenințărilor de când a arătat desenele animate ale profetului Mahomed unei clase în care se vorbea despre libertatea de exprimare.

Așa cum făcuse în lecții similare în ultimii ani, Paty, profesor de istorie și geografie, i-a sfătuit pe elevii musulmani să privească în altă parte dacă cred că ar putea fi ofensați. Prezentările profetului Mahomed pot provoca grave ofense musulmanilor, deoarece tradiția islamică interzice în mod explicit imaginile lui Mahomed și ale lui Allah.

Problema este deosebit de sensibilă în Franța datorită celebrei publicări de desene animate ale profetului Muhammad de revista satirică Charlie Hebdo. În prezent se desfășoară un proces privind uciderea a 12 persoane de către extremiștii islamiști în birourile revistei în 2015.

Musulmanii din Franța se plâng de discriminare

Unii francezi-musulmani spun că sunt ținte frecvente ale rasismului și discriminării din cauza credinței lor – o problemă care a provocat mult timp tensiuni în țară.

Unsprezece persoane au fost arestate ca parte a anchetei poliției cu privire la crima Paty. Nu sunt disponibile mai multe informații despre arestări. Atacul a șocat și a îngrozit Franța. Mii de oameni s-au adunat la mitingurile din weekend pentru a-l onora pe domnul Paty cu oameni care purtau pancarte pe care scria „Je suiş enseignant” (eu sunt profesor).

La Place de la République din Paris, o persoană purta un afiș care zicea „toleranță zero față de toți dușmanii Republicii”. Afișa unei alte persoane spunea: „Sunt profesor. Mă gândesc la tine, Samuel”. Președintele Emmanuel Macron a declarat că atacul purta toate caracteristicile unui „atac terorist islamist”, iar profesorul a fost ucis pentru că „a predat libertatea de exprimare”. Islamiștilor radicali nu li se va permite să doarmă liniștit în Franța, a declarat citat Macron într-o ședință de cabinet duminică.

Adauga un comentariu