Local

Politicile sociale, dezbătute împreună cu seniorii Iașului – Galerie Foto

Publicat: 14 aug. 2020
ALT=«Dezbatere cu seniorii Iașului»
Dezbatere cu seniorii Iașului

Politicile sociale, dezbătute împreună cu seniorii Iașului. Primăria Municipiului Iași în parteneriat cu Centrul Cultural Multifuncțional al Seniorilor Iași și cu reprezentanți ai societății civile au organizat o dezbatere pe tema „Seniorii – resurse de valori umane pentru comunitate”. Evenimentul a fost organizat în Palatul Roznovanu, în sala „Vasile Pogor”. La această dezbatere au participat primarul Iașului, Mihai Chirica, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, deputatul Costel Alexa dar și nume reprezentative în diverse medii socio-profesionale (învățământ, cultură, artă, sănătate și cercetare).

„Centrul Cultural Multifuncțional al Seniorilor Iași, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și reprezentanți ai societății civile au organizat vineri, 14 august, dezbaterea cu tema «Seniorii – resurse de valori umane pentru comunitate». La evenimentul care a avut loc în Sala «Vasile Pogor» a Palatului Roznovanu au participat primarul Mihai Chirica, deputatul Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, precum și seniori reprezentând diverse medii socio-profesionale, precum învățământ, cultură, artă, sănătate și cercetare.

«Protecția socială nu este nici apanajul stângii, nici apanajul dreptei. Ea este o obligație care nu poate fi pusă sub sigla niciunui partid. Dimpotrivă, politica socială trebuie să facă parte dintr-o strategie coerentă și pe termen lung a unui stat democratic. Pe plan local vom continua programul de abonamente gratuite în transportul public pentru pensionari, măsurile sociale care s-au luat până acum și care funcționează, precum și proiectele sociale derulate împreună cu diverse organizații neguvernamentale», a spus primarul Mihai Chirica.

La rândul său, ministrul Costel Alexe a oferit garanții privind disponibilitatea Guvernului de a crește pensiile în limitele bugetare existente și a vorbit despre problemele de natură socială din Județul Iași, cu excepția municipiului reședință de județ.

«Așa cum nu există cetățeni europeni de prim rang și de rang secund, la fel va trebui să abordăm și cetățenii Județului Iași, astfel încât să nu mai existe diferențe între beneficiile cetățenilor Municipiului Iași și cele ale cetățenilor din restul județului», a declarat ministrul Costel Alexe.

La finalul reuniunii a fost redactat un memorandum în zece puncte care va sta la baza elaborării unui pachet de politicii sociale, atât la nivel local, cât și național. Printre aceste măsuri primarul Mihai Chirica a menționat: înființarea unei „Academii a Seniorilor”, continuarea programelor de asistență socială dedicate seniorilor, recuperarea patrimoniului intelectual ieșean, recuperarea memoriei satului românesc, stabilirea prin lege a statutului și drepturilor persoanelor de vârsta a treia, înființarea unui Muzeu Etnografic ieșean, redescoperirea unor teme de cercetare și inovare dedicate persoanelor vârstnice, recunoașterea educației tehnologice ca una progresistă, extinderea beneficiilor sociale acordate în Municipiul Iași și pentru persoanele în vârstă din Zona Metropolitană, respectarea dreptului la sănătate și prelungirea stagiului de muncă, la cerere, până la vârsta de 70 de ani.

«Mai important este să punem în valoare «cei trei R»: respect, responsabilizare și recunoștință», a încheiat primarul Mihai Chirica”, se arată în comunicatul emis de Primăria Municipiului Iași.

Comentarii
  • DOMNULE PRIMAR CHIRICA VA DERANJAM DE 5 ANI CU SESIZARI SI PE SAITUL PRIMARIA IASI UNDE NU PRIMIM RASPUNSURI SI PE ONLINE SI NU VRETI SA NE RASPUNDETI SAU SA NE REZOLVATI PROBLEMELE CU TOATE CA NOI V-AM VOTAT =IN ALEXANDRU PE STRADA BISTRITA 9 -6 SI IN SPATELE BLOCURILOR SUNT VECINI CARE SE PARE CA AU RUDE LA PRIMARIE CARE SI-AU FACUT BALCOANE LA PARTER FARA APROBARI ,FARA ACCEPT DIN PARTEA VECINILOR ,FARA AUTORIZATII DE CONSTRUCTII ,SI PE TERENUL BLOCULUI SAU DIN JURU BLOCULUI TEREN CARE ESTE PLATIT DE NOI TOTI CEILALTI LA IMPOZIT ,MAJORITATEA DIN EI AU UCUPAT ABUZIV SI TERENUL DIN FATA BALCOANELOR CONSTRUITE ILEGAL PE CARE SE JUCAU NEPOTEII NOSTRI SI PE CARE ACUM SI L-AU INGRADIT ILEGAL ,DIN NOU VA RUGAM SA NE REZOLVATI ACEASTA PROBLEMA SI SA TRIMITETI PE CINEVA DIN PRIMARIE SA DARAME BALCOANELE SAU SA PLATEASCA PT TERENUL OCUPAT ABUZIV .STIMA

  • -escrocilor, putorilor din primarie/prefectura inclusiv primarului ii doare in cur de nevoile si necazurile iesenilor ,nu va mai plangeti degeaba ca urechile primarului sunt infundate ,el reactioneaza doar daca aude spaga ,euro sau vile !

  • Dle primar de ce politia nu isi face datoria ? In alexandru minerva ,centru ,piata unirii, in fata la mitropolie sunt multi cersetori buni de munca care hartuiesc trecatorii ,politia trece zilnic pe langa ei,ii vad si nu reactioneaza ,nici cei pe cai nici ce care vorbesc si stau la taclale in loc sa actioneze ,pt ce sunt platiti acesti agenti ?

Adauga un comentariu