Local

Poliţiştii anchetează un ieşean pentru un motiv incredibil! A găsit un obiect vechi de mii de ani

Publicat: 15 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Poliţiştii anchetează un ieşean pentru un motiv incredibil A găsit un obiect vechi de mii de ani
Un coif corintic din bronz, datat în sec. VI – V î. Hr

Un ieșean este cercetat de către politistiii români după ce a găsit un obiect veche de sute de ani. Vorbim despre faptul că oamenii legii au făcut mai multe percheziţii domiciliare şi au găsit mai multe obiecte de artă printre care şi un coif corintic din bronz datat în sec VI – V î. Hr.

Percheziţiile au fost făcute de poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Neamț. Oamenii legii au intrat în două locaţii, o locaţie din Roman și incă o locaţie din judeţul Iaşi, localitatea Alexandru Ioan Cuza.

Un ieșean ascundea un coif de bronz vechi de mii de ani

Oamenii legii bănuiau mai multe persoane de comiterea infracţiunilor de furt din sit arheologic dar şi tăinuire. Din aceste considerente aceştia au făcut mai multe percheziţii domiciliare. La casa ieșeanului în vârstă de 51 de ani, oamenii legii au descoperit un coif corintic din broz care, conform specialiştilor are o vechime de câteva mii de ani. Bărbatul le-a spus anchetatorilor că obiectul de artă a fost descoperit în albia râului Şiret. Oamenii legii au ridicat obiectul şi a fost supus unei expertize de specialitate. Conform unor specialişti, obiectul ar valora câteva sute de mii de euro:

Un coif corintic din bronz, datat în sec. VI – V î. Hr., susceptibil să aparţină patrimoniului cultural național, a fost descoperit în urmă a două percheziții desfășurate ieri, 12 ianuarie, de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale.

La data de 12 ianuarie a.c., în baza investigațiilor desfășurate, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au efectuat două percheziții, în municipiul Roman și în județul Iași, la domiciliile unor persoane bănuite de comiterea infracțiunilor de furt din sit arheologic și tăinuire.

Activitățile s-au desfășurat în cadrul unui dosar penal instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman.

În urma descinderilor desfășurate în localitatea Alexandru Ioan Cuza din județul Iași, la locuința unui bărbat de 51 de ani, polițiștii au descoperit un coif corintic din bronz, datat după analogii în secolul VI – V î.Hr., susceptibil a fi clasat în patrimoniul cultural național al României.

Bunul ar fi fost descoperit de bărbatul în cauză în albia râului Şiret.

Acesta a fost ridicat de polițiști, urmând a fi supus unei expertize de specialitate.

La activități au participat polițiști din cadrul Secției de Poliție Rurală Ion Creangă și criminaliști din cadrul Poliției municipiului Roman. se arată în comunicat.

Ce spun oficialii din cadrul Poliției Române

Într-o declaraţie făcută pentru mesageruldeneamt.ro, Vitalie Josanu, ofiţerul care se ocupă cu protejarea patrimoniului cultural din judeţul Neamţ, a menţionat faptul că descoperirea este una unicat în România şi că singură descoperire de acest fel este făcută la nordul Mării Negre, în 2018. Atunci un coif corintic fragmentat a fost descoperit într-un mormânt. Descoperirea a fost făcută în Peninsulă Taman din Rusia. Diferenţa este una categorigă dacă e să ţinem cont că respectivul coif descoperit în 2018 era fragmentat iar acesta este întreg. Surpriza este un uriașă ţinând cont de faptul că este o dovadă a prezenței civilizaţiei grecești în lumea barbară:

Este descoperirea anului, unicat în România. Singura descoperire de acest gen de la nordul Mării Negre, datează din 2018, când un coif corintic fragmentar a fost găsit într-un mormânt din secolul al V-lea î.Hr. în Peninsula Taman, la sud-vestul Rusiei. Asta pe care l-am găsit noi este întreg. Ipoteze despre modul în care a ajuns în albia Siretului sunt multe. Căile de comunicație se organizau după râuri. Ceea ce ne surprinde este faptul că o asemenea piesă ajunge atât de mult la nord. Asta înseamnă impactul civilizației grecești în lumea barbară și vorbim de secolul VI- V î. Hr. Vorbim despre Grecia din timpul lui Pericle. Statuia lui Pericle, care este celebră, are exact un coif de genul acesta”, a declarat comisarul Vitalie Josanu, ofițerul care se ocupă cu protejarea patrimoniului cultural din județul Neamț.

Adauga un comentariu