Doi români și un spaniol au încercat să intre în țară cu teste PCR false. Acestea erau efectuate în Marea Britanie și au fost descoperite de polițiștii de frontieră de la aeroportul Otopeni.
Incidentul s-a petrecut marți, 21 decembrie, în jurul orei 04:00, la Punctul de Trecere a Frontierei Aeroport Henri Coandă Bucureşti.
Cele trei persoane, doi cetățeni români și un spaniol, au ajuns în România cu o cursă direcţia Doncaster, Marea Britanie. Indivizii le-au prezentat polițiștilor de frontieră teste PCR pentru depistarea COVID-19 cu rezultat negativ.
Oamenii legii au constatat că toate cele trei documente aveau același număr de înregistrare, lucru care a ridicat suspiciouni. Au fost demarate verificări suplimentare și s-a constatat că testele PCR sunt false.
”În cauză au fost întocmite acte premergătoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la fals material in înscrisuri oficiale şi uz de fals, la final urmând să fie luate măsurile conform prevederilor legale în vigoare,” a anunțat Poliția de Frontieră, într-un comunicat.
Autoritățile din Franța au făcut o descoperire neașteptată. Din iunie, cel puţin 182.000 de certificate sanitare au fost falsificate
Franţa a anunţat luni descoperirea a cel puţin 182.000 de certificate sanitare falsificate începând din iunie, după ce acestea au devenit obligatorii pe fondul pandemiei de coronavirus.
Franţa a implementat în iunie legi care cer persoanelor ce doresc să meargă în locuri precum restaurante, cinematografe şi muzee să prezinte dovada că fie sunt vaccinate împotriva COVID-19, fie s-au recuperat după boală sau au fost recent testate negativ, aminteşte DPA, scrie AGERPRES.
Ministrul francez de interne Gerald Darmanin a reamintit cetăţenilor pe Twitter că utilizarea, fabricarea sau vânzarea de certificate sanitare false se pedepseşte cu până la cinci ani de închisoare şi cu amendă de până la 75.000 de euro.
Numărul cazurilor zilnice de COVID-19 a crescut în Franţa în ultimele săptămâni. Cele mai recente date arată o rată de incidenţă la 14 zile de 530 de persoane infectate la 100.000 de locuitori.
Franţa intenţionează de asemenea să actualizeze certificatele sanitare în noul an, astfel încât dovada unui test negativ nu va mai fi suficientă pentru acces într-o varietate de locaţii, transformând efectiv certificatul sanitar într-un certificat de imunizare.
Întrebat, premierul Jean Castex nu a spus care va fi statutul persoanelor recuperate după infecţia COVID-19 în cadrul noului sistem.