Sindicaliștii de la Publisind vor protesta miercuri, 10 februarie, în fața Palatului Parlamentului, nemulțumiți de nivelul salarial din prezent, angajații la stat cerând mai mulți bani și un salariu minim corelat cu creșterea prețurilor de consum.
Publisind totalizează 35.000 de membri din domeniile Poliţie şi Poliţie de frontieră, Poliţie penitenciară şi probaţiune, administraţie publică centrală şi locală, asistenţă socială, grefă judiciară, sport şi tineret, finanţe şi control financiar, mediu şi RA-APPS.
Ce revendicări au polițiștii care protestează
Potrivit sindicaliştilor, revendicările generale vizează: eliminarea inechităţilor salariale din sistemul public, aplicarea Legii-cadru privind salarizarea bugetarilor şi un salariu minim corelat cu creşterea preţurilor de consum.
„Nu este uşor de rezistat în stradă o perioadă atât de lungă însă începem să avem antrenament, să ne bazăm pe forţele noastre şi să rămânem vizibili! Presiunea pusă pe o guvernare ermetică şi dispusă să taie, este singura armă pe care o avem şi ar fi nepermis să nu uzăm de ea. Ne miră pasivitatea altor organizaţii sindicale care îşi asumă astfel o mare parte din vină pentru măsurile care vor purta semnătura lui Florin Cîțu”, au declarat reprezentanții Federației Publisind.
Proteste pe termen nedeterminat
Polițiștii au început protestepe pe 31 decembrie 2020 și au precizat că aceste acțiuni vor continua pe termen nedeterminat.
„Nu putem accepta aceste măsuri de austeritate îndreptate împotriva poliţiştilor în condiţiile în care, de 8 luni, suntem în prima linie şi gestionăm măsurile împotriva pandemiei de SARS-Cov2. Inclusiv cifrele vorbesc grăitor despre riscurile la care ne expunem zilnic, peste 12.000 de infectaţi din rândul personalului MAI şi 30 de decese.
Deficitul de personal suplinit tot de oamenii din activitate, sutele de ore suplimentare efectuate de fiecare angajat, costurile cu echipamentele de protecţie, tratamente, testări care au fost suportate integral de către angajaţi, dar şi lipsa oricăror compensaţii de care alte categorii de personal au beneficiat pe durata stării de urgenţă şi a stării de alertă, culminând cu îngheţarea drepturilor salariale din Legea 153/2017, au generat mari tensiuni şi nemulţumiri ale personalului”, au menționat sindicaliștii.
Proteste ale sindicaliştilor de la Sanitas și Cartel Alfa
Sindicaliştii Federaţiei Sanitas protestează în fața sediilor Guvernului, Parlamentului şi ministerelor în perioada 11 – 19 februarie. Sindicaliștii din sănătate sunt nemulțumiți de anunţurile autorităţilor referitoare la reducerea sporurilor pentru angajaţii bugetari, suspendarea acordării voucherelor de vacanţă pentru anul 2021 şi reducerea indemnizaţiei de hrană.
„Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a luat act cu maximă îngrijorare de declaraţiile premierului Florin Cîţu şi ale preşedintelui PNL, Ludovic Orban, referitoare la reducerea sporurilor pentru angajaţii bugetari, suspendarea acordării voucherelor de vacanţă pentru anul 2021 şi reducerea indemnizaţiei de hrană. În acest context a analizat posibilul impact al acestor măsuri asupra membrilor noştri de sindicat, a constatat lipsa completă a dialogului social, a consultărilor cu organizaţiile sindicale înaintea implementării acestor măsuri şi a hotărât adoptarea unui calendar de proteste sindicale pe termen scurt care vizează pichetarea Guvernului României, a ministerelor de resort şi a Parlamentului României în perioada 11 februarie – 19 februarie 2021”, au declarat reprezentanții Federaţiei Sanitas.
Altfel, sindicaliștii Cartel Alfa au protestat marți, 9 februarie, în fața sediul Ministerului Finanțelor, nemulțumiți de tăierile anunțate de Guvernul Forin Cîțu.