Guvernul polonez a aprobat miercuri, 23 ianuarie, un proiect de lege pentru a restabili contracepţia de urgenţă fără prescripţie medicală, în încercarea de a anula o restricţie introdusă în 2017 de guvernul naţionalist anterior şi respectând astfel o promisiune a premierului Donald Tusk, relatează Reuters şi AFP, transmite News.ro.
Legislaţia din 2017 a limitat accesul la pilula „de a doua zi”, care devenise disponibilă fără reţetă în 2015 după o decizie a Comisiei Europene în acest sens.
O reţetă medicală va fi în continuare necesară pentru fetele cu vârsta sub 15 ani
Noua coaliţia de guvernare din Polonia a promis să anuleze unele politici ale fostului partid naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), care s-a aflat opt ani la guvernare, inclusiv una dintre cele mai restrictive norme europene privind avortul, pentru a readuce Polonia în conformitate cu standardele democratice ale Uniunii Europene.
„Printre subiectele abordate la reuniunea de astăzi s-a numărat finalizarea demersurilor privind aşa-numita pilulă de a doua zi. Chestiunea a fost finalizată, proiectul va fi trimis parlamentului”, a anunţat premierul Donald Tusk, fost preşedinte al Consiliului European.
Contracepţia de urgenţă fără prescripţie medicală va fi disponibilă pentru femeile cu vârsta de peste 15 ani, a precizat premierul, adăugând că speră că legislaţia va fi susţinută în parlament şi promulgată de preşedinte. O reţetă medicală va fi în continuare necesară pentru fetele cu vârsta sub 15 ani, aşa cum era cazul şi înainte de restricţiile introduse în 2017.
Tusk a declarat, de asemenea, că alianţa sa, Coaliţia Civică, este pregătită să prezinte parlamentului „în câteva ore” un proiect de lege care să legalizeze avortul până în a 12-a săptămână de sarcină.
În timpul guvernării sale, între 2015 şi 2023, PiS, cu sprijinul puternicei Biserici Catolice poloneze, a pus capăt, de asemenea, finanţării de către stat a fertilizării in vitro (FIV), în timp ce o decizie din 2020 a instanţei supreme a ţării a declanşat o interdicţie aproape totală a întreruperilor de sarcină, dar şi proteste de amploare.
În Polonia, o ţară cu o puternică tradiţie catolică, avortul este permis doar în caz de viol sau incest sau atunci când viaţa mamei este în pericol.
Polonia, condamnată la CEDO
În 2020, Curtea Constituţională a dat dreptate guvernului populist-naţionalist de la acea vreme, declarând avorturile pentru malformaţii fetale „neconstituţionale”. În decembrie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Polonia pentru „încălcarea dreptului la respectarea vieţii private”, după ce unei tinere i s-a refuzat accesul la avort pe baza „existenţei unor anomalii fetale”.
De atunci, Partidul Stângii, membru al coaliţiei guvernamentale care a câştigat alegerile din octombrie anul trecut, a depus în parlament, în nume propriu, două propuneri legislative care vizează, în primul rând, dezincriminarea avortului asistat şi, în al doilea rând, liberalizarea avortului în Polonia.
Un al doilea membru al coaliţiei guvernamentale, A Treia Cale (creştin-democraţi), se opune ideii unei liberalizări atât de profunde a dreptului la avort. Această formaţiune, care s-a despins din partidul Polonia 2050, al preşedintelui Camerei inferioare a parlamentului, Szymon Holownia, şi din partidul ţărănesc PSL, propune „o întoarcere la vechea lege” din 1993, care prevedea un drept foarte limitat la avort.
În 2022, au fost efectuate doar 161 de avorturi legale, faţă de aproximativ 2.000 înainte de înăsprirea legislaţiei.
Potrivit organizaţiilor feministe, în fiecare an, 100.000 de femei îşi întrerup sarcina folosind pilule interzise în Polonia sau plecând în străinătate.
În martie 2023, o activistă poloneză, Justyna Wydrzynska, a fost condamnată de un tribunal din Varşovia la muncă în folosul comunităţii pentru că a asistat la un avort, un caz fără precedent în Polonia. Cazul ei este în prezent examinat de o a doua instanţă.