Actualitate

Polonia va primi în câteva zile rezultatele anchetei privind racheta care a căzut pe teritoriul său

Publicat: 18 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Polonia va primi în câteva zile rezultatele anchetei privind racheta care a căzut pe teritoriul său
Polonia se va mişca rapid în ceea ce priveşte ancheta declanşată după ce o rachetă a căzuţi marţi într-un sat polonez

Purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, Lukasz Jasina, a declarat că Polonia se va mişca rapid în ceea ce priveşte ancheta declanşată după ce o rachetă a căzuţi marţi într-un sat polonez şi a ucis doi oameni.

În scurt timp, autorităţile poloneze vor primi rezultatele anchetei. Ca reacţie la acest incident, ambasadorul Rusiei a fost convocat la Ministerul de Externe de la Varşovia. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat pentru postul de televiziune CNN că nu are informaţii despre incidentul din Polonia.

Polonia va primi în câteva zile rezultatele anchetei privind racheta

Purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe a mai suliniat ca şi experţii ucraineni vor avea acces la locul incidentului, însă trebuie să existe „unele aranjamente legale pentru a crea un spaţiu bun pentru expertiza lor”.

Ieri, 17 noiembrie 2022, preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat că anchetatorilor ucraineni li se va permite nvestigatia „dar când vine vorba de participarea la proceduri şi de accesul la documente şi informaţii, este nevoie de motive specifice de tratat din domeniul dreptului internaţional şi al acordurilor internaţionale”.

Lukasc Jasina a mai menţionat că starea cetăţenilor din regiunea în care a explodat racheta este „foarte, foarte tristă”.

„Amenințarea rusă este directă nu doar pentru Ucraina, ci și pentru Polonia și alte state europene. Acest război este împotriva noastră a tuturor, împotriva valorilor noastre, împotriva Europei, împotriva stilului nostru de viață”, a adăugat el.

Două rachete au lovit Polonia. Două persoane au murit

Potrivit presei internaționale, două rachete de fabricație rusească ar fi lovit teritoriul Poloniei. Președintele polonez Andrzej Duda a ieșit în fața presei cu o serie de declarații.

”Vin după o serie de consultări. Președintele Biden ne-a asigurat explicit că Statele Unite sunt de partea noastră. Experții americani ne vor ajuta să investigăm cauza accidentului”, a spus președintele Duda.

Liderul polonez a mai afirmat că țara este apărată de forțele aeriene.

”Vreau să îi asigur pe toți că acționăm calm și prudent. Nu luăm deciziipripite”, a mai spus Duda.

La Varșovia va avea loc o ședință a Consiliului de Securitate miercuri, reiese din anunțul președintelui polonez.

”I-am informat pe Jens Stoltenberg, Joe Biden, Rishi Sunak și Olaf Scholz că ambasadorul nostru va participa la Consiliul NATO și este foarte posibil să ceară activarea Articolului 4 al NATO”, a mai spus Andrzej Duda.

Trei oficiali americani, care au vorbit cu Associated Press sub rezerva anonimatului, au declarat că evaluările preliminare au sugerat că racheta a fost lansată de forțele ucrainene în timpul bombardamentului rusesc asupra infrastructurii energetice din Ucraina.

O explozie produsă marți seară în satul polonez Przewodów de la granița cu Ucraina a ucis două persoane și a declanșat prima escaladare într-un stat NATO a conflictului din Ucraina.  Anterior, Președintele polonez a anunțat că ia în calcul activarea Articolului 4 din Tratatul NATO și a ridicat gradul de alertă al unor unități militare. Articolul 4 prevede consultări ale aliaților NATO în cazul unei amenințări la securitatea unui state membru. Apoi, Polonia ar fi decis să retragă cererea activării Articolului 4 al NATO, după ce două rachete au explodat pe teritoriul său. Rămâne de văzut care va fi rezultatul anchetei privind racheta.

Adauga un comentariu