National

Poluarea a atins cote uriașe în București! Ministerul Mediului spune că e responsabilitatea Primăriei

Publicat: 25 oct. 2020

Poluarea a atins cote record în Capitală şi în judeţul Ilfov. Zonele cele mai afectate au fost Piaţa Sudului şi Libertăţii. În zona Corbeanca, limita legală maximă a fost depăşită de 15 ori, potrivit informațiilor de pe platformele pentru măsurarea calităţii aerului.

Fără ele, nu ar fi știut nimeni, pentru că autorităţile tac mâlc. Mediafax a încercat să obțină răspunsuri de la ministerul Mediului.

„În momentul în care specialiştii noştri şi-au dat seama că e vorba de arderi, am avut echipele Gărzii Naţionale de Mediu toată seara în teren, până după ora 24, şi au monitorizat situaţia, să nu existe arderi necontrolate, arderi ilegale, care nu au fost raportate. Soluţiile pentru calitatea aerului sunt întotdeauna apanajul autorităţilor publice locale cu administraţia publică locală din Bucureşti, cu care am discutat de nenumărate ori şi nu am primit nimic”, spune Mihai Drăgan, purtător de cuvânt Ministerul Mediului.

Aşadar, Ministerul aşteaptă ca Primăria să răspundă când vom putea să respirăm aer curat.

Mediafax a cerut un răspuns şi de la Primăria Municipiului București, dar, până la publicarea știrii, acesta nu a sosit.

Poluarea din București îi costă pe bucureșteni mii de euro pe an. Capitala ocupă un loc rușinos la nivel european

Poluarea din București pare să fie una dintre cele mai mari probeleme pentru locuitori. Conform unui raport întocmit de Uniunea Europeană, bucureștenii plătesc scump lipsa de viziune a conducătorilor.

Raportul întocmit plasează Bucureştiul pe o listă a ruşinii, dacă e să ţinem cont că locuitorii Capitalei plătesc mii de euro din cauza acestui flagel.

Fiecare bucureștean plăteşte, din cauza poluării, de două ori mai mult decât media Uniunii Europene

Conform statisticii făcută de Alianţă Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA), organizaţia care cuantifica valoarea monetară a deceselor premature. Statistica e făcută în ideea a deceselor premature, a îngrijirilor medicale dar şi a zilelor pierdute a persoanelor afectate de poluare din 432 de oraşe europene.

Concret, media la nivel al Uniunii Europene este de aproximativ 1.250 de euro pe an/persoană, asta în timp ce un bucureștean plăteşte peste 3000 de euro din cauza poluării, anual. Lucrul acesta ne plasează pe un loc fruntaş la nivel de continent.

În altă ordine de idei, poluare aduce costuri uriaşe locuitorilor de pe teritoriul Uniunii Europene. Anual, aceştia cheltuie peste 166 de miliarde de euro. Analiza făcută de asociaţie a luat în calcul cei trei poluanţi ai aerului, dioxidul de azon, ozon şi particulele poluanta dar şi costurile sociale sau directe legate de îngrijirile medicale pe care persoanele le-au avut din apariţia unor bolo conexe cu poluarea.

În medie, poluarea aerului de pe urma combustibililor fosili în 2018 l-a costat pe un locuitor al unui oraş european 1.250 de euro, adică echivalentul a 3,9% din venitul său anual.

„Trebuie menţionat că există o diferenţă semnificativă în rândul oraşelor: în Bucureşti costurile totale se ridică la peste 3.000 de euro pe an, în timp ce în Santa Cruz de Tenerife din Spania costurile sunt mai mici de 400 de euro pe an. În multe oraşe din Bulgaria, România şi Polonia costurile sociale asociate cu sănătatea sunt cuprinse între 8 şi 10% din venituri”, susţin autorii raportului.

Adauga un comentariu