Local

Pont pentru liceeni de clasa a XII-a. Ghid pentru o reuşită la examenul de Bacalaureat 2021 şi pentru o carieră de succes

Publicat: 15 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pont pentru liceeni de clasa a XII-a. Ghid pentru o reuşită la examenul de Bacalaureat 2021 şi pentru o carieră de succes
La nivelul județului Iași, în urma reevaluării lucrărilor contestate, proporția candidaților cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) este de 79,31% (4434 de candidați), în creștere cu 0,15% față de rezultatele inițiale (79,16%)

Pe parcursul vieţii, fiecare dintre noi se confruntă cu situaţii care ne pun în ipostaza de a alege între mai multe posibilităţi, de a lua o decizie. Una dintre deciziile importante, majore pentru orice persoană, este decizia privind cariera. Dar cum știi că faci o alegere corectă? Cum ştii ce traseu educațional sau profesional ţi se potriveşte cel mai bine? 

Când vine vorba de alegerea carierei, este foarte important să știi de unde pleci, încotro şi cu cine pleci şi care este „bagajul” pe care îl iei cu tine, pe lungul drum al carierei de succes. Cunoașterea (de sine în primul rând, dar nu numai) este „bagajul” fundamental cu ajutorul căruia poți începe construirea carierei.

Susținerea examenului de bacalaureat este unul dintre punctele importante de pe harta carierei.

Chiar dacă perioada de pandemie a generat disfuncții la nivelul motivațional și volitiv, eforturile școlii și implicit ale profesorilor consilieri școlari au vizat re-conectarea la realitatea școlară și la procesul de orientare în carieră. CJRAE Iași, prin profesorii consilieri școlari însoțesc elevii din clasele a XII-a în această perioadă în călătoria lor educațională sau profesională cu informații cu privire la oferta academică sau profesională, dar și cu repere practice de identificare și înțelegere a caracteristicilor personale relevante pentru orientarea în carieră, care să îi ajute să-și contureze profilul vocațional. În afara activităților de consiliere individuală sau colectivă care se desfășoară în unitățile școlare și de instrumentele de evaluare a profilului personal pe care elevii le pot accesa la CJRAE Iași sau în cabinetele de asistență psihopedagogică din cele 80 de unități școlare din județul Iași, platformele de comunicare de la nivelul școlilor și de la nivelul CJRAE Iași conțin resurse informaționale și de suport socio-emoțional pentru elevi, părinți și profesori (site-ul www.cjrae-iasi.ro )

Un instrument de autoevaluare și planificare util elevilor – 5 Paşi în luarea Deciziei de Carieră

Pasul 1. Cunoaşte-te pe tine însuţi!

Explorarea opţiunilor de carieră trebuie să debuteze cu o evaluare a domeniilor care te interesează şi te pasionează, a valorilor şi trăsăturilor tale de personalitate, pentru a înţelege mai bine care sunt abilităţile şi aptitudinile cu care eşti înzestrat sau pe care eşti dispus să ţi le dezvolţi. Te poţi ghida după următoarele întrebări şi nu numai: Ce hobby-iuri, pasiuni ai? Ce înveţi uşor şi de plăcere (chiar dacă nu ţine de şcoală)? Ce poţi face mai bine şi mai uşor decâţ ceilalţi? La ce eşti talentat? Care sunt cele mai importante lucruri din viaţa ta? Ce apreciezi cel mai mult la o profesie? Ce profesie ţi-ar plăcea să ai? Ce ţi-ar plăcea să munceşti 8-10 ore pe zi?

Explorează cât mai multe aspecte şi adaugă-le pe măsură ce descoperi ceva important pentru tine: spaţiul geografic în care vrei să trăieşti şi să lucrezi/înveţi, programul de lucru şi balanţa timp liber – muncă, cultura organizaţională şi mediul de lucru etc. Cu cât te vei cunoaşte mai bine cu atât vei fi mai împlinit şi mai productiv la viitor tău loc de muncă!

Pasul 2. Identifică şi analizează diverse opţiuni de carieră

Trebuie să ţii cont că există mii de meserii, ca să nu mai vorbim de faptul că mereu sunt create joburi noi, pe măsură ce societatea evoluează. După ce ţi-ai autoevaluat interesele, valorile şi abilităţile, fă-ţi timp să explorezi o gamă cât mai variată de opţiuni de carieră şi nu te limita la profesiile care îţi sunt familiare.

Învaţă cât poţi de mult despre angajatorii din domeniul tău de interes, despre tendinţele din acel domeniu şi fii la curent cu ultimele noutăţi. Interesează-te de publicaţiile, site-urile şi resursele pe care le folosesc profesioniştii din domeniu. Acest lucru te va ajuta să-ţi lărgeşţi lista cu posibili angajatori şi te va pregăti pentru un interviu de angajare. Ce informaţii ţi-ar fi de folos pentru a descoperi cât mai multe opţiuni de carieră/ studiu? Cu cine ai putea discuta pentru a înţelege mai bine specificul unei meserii? Ce cursuri sau activităţi te pot ajuta să-ţi dezvolţi punctele forte?

Pasul 3. Evaluează şi ierarhizează

După ce ai investit timp în cercetarea unor opţiuni de carieră, este momentul să reflectezi. Este important să verifici fiecare alternativă, să cântăreşti argumentele pro şi contra şi să descoperi dacă se potriveşţe cu felul tău de a fi şi cu ceea ce îti doreşti. Poţi folosi următoarele întrebări pentru a te ghida: Ce te atrage la acea meserie? Ce nu-ţi place? Fă o listă de argumente pro şi contra. Este ceva ce te-ai surprins pe măsură ce ai cercetat mai bine domeniul? Ai descoperit ceva nou ce-ţi poate influenţa decizia? Este o profesie care te interesează cu adevărat? Crezi că vei fi satisfăcut cu profesia respectivă? De ce da, de ce nu? Nicio profesie nu se va potrivi perfect cu ceea ce îţi doreşti şi poţi; vor fi aspecte care te vor nemulţumi. Consideri că vei putea trece peste aspectele mai puţin atractive ale profesiei pentru a te simţi împlinit cu munca ta?

În această etapă poţi să descoperi că una dintre profesiile analizate nu ţi se potriveşte. Este absolut normal! Scopul analizei şi reflecţiei este să te ajute să alegi profesia ce ţi se potriveşte cel mai bine. 

Pasul 4. Ia o decizie şi acţionează

După ce ai analizat diferite oportunităţi de carieră, este timpul să te decizi şi să cauţi să câştigi experienţă. Poţi descoperi informaţii valoroase citind despre o profesie sau discutând cu profesioniştii din domeniu; dar dacă adaugi şi experimentarea la locul de muncă, prin stagii de practică sau activităţi extracurriculare, poţi înţelege mai bine în ce constă job-ul respectiv şi ce îţi poate oferi. În plus, vei câştiga experienţă şi abilităţi valoroase pentru viitoarele oportunităţi.  Care sunt scopurile tale? Cum le poţi atinge? Ce acţiuni trebuie să întreprinzi? Ce abilităţi şi cunoştinţe ai nevoie să îţi dezvolţi? Ce cursuri sau experienţe de muncă îţi pot fi de folos?

Pasul 5. Re-evalează şi reflectează!

În timpul şi după o experienţă de muncă, acordă-ţi răgazul pentru a reflecta şi evalua. Sunt foarte multe aspecte ce pot fi supuse evaluării şi este o etapă care poate face lumină asupra deciziei de carieră. Iată câteva întrebări de la care să porneşti: Ai luat o decizie realistă cu privire la cariera aleasă? Poţi face această profesie?  Ce îţi place la acest job? Ce nu îţi place? Sunt aspecte care te provoacă şi te pun în dificultate?  Ce anume face ca această experienţă să fie plăcută: munca în sine sau oamenii cu care intri în contact?

De multe ori nu există soluţii perfecte, dar ar trebui să găseşti alternativa care ţi se potriveşte cel mai bine, din paleta de opţiuni disponibile.

Mai multe informații: http://www.cjrae-iasi.ro/info/cjrae/resurse

Adauga un comentariu