Local

Povestea emoționantă a unui tânăr din Iași care nu reușește să vadă lumina zilei. Ciprian Bulboacă este pasionat de matematică – GALERIE FOTO/VIDEO

Publicat: 11 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Povestea emoționantă a unui tânăr din Iași care nu reușește să vadă lumina zilei. Ciprian Bulboacă este pasionat de matematică  GALERIE FOTOVIDEO
Ciprian Bulboacă are vârsta de 18 ani și este elev în cadrul Liceului Special „Moldova” din Târgu Frumos

Un tânăr din Iași nu reușește să vadă lumina zilei, dar este pasionat de matematică și informatică. Băiatul a mers la diferite concursuri naționale și internaționale, unde a obținut niște premii impresionante. Deși are diferite nevoi speciale, acesta și-a propus să muncească pentru a-și îndeplini dorința la care visează din copilărie

Ciprian Bulboacă are 18 ani și este elev în cadrul Liceului Special „Moldova” din Târgu Frumos. Tânărul este complet nevăzător, dar este pasionat de matematică și informatică, reușind să obțină diferite premii însemnate la concursuri naționale și internaționale. Ba mai mult, acesta muncește pentru a se descurca singur și pentru a ajunge un om de știință cât mai cunoscut.

o poză cu o elevă nevăzătoare de la Liceul Special „Moldova” din Târgul Frumos
Livia Fronă este colega de clasă a lui Ciprian Bulboacă, care a reușit să performeze în lumea pianului și care a fost remarcată de mulți ieșeni

Ciprian Bulboacă nu reușește să vadă lumina zilei, dar nu se lasă doborât de absolut nimic: „Îmi doresc să devin renumit”

o poză cu profesoara de muzică de la Liceul Special „Moldova”
Profesoara de educație muzicală din cadrul Liceului Special „Moldova” aduce numai cuvinte de laudă la adresa elevilor săi

Ciprian Bulboacă este în clasa a XII-a și se simte pregătit pentru a da examenul de Bacalaureat în orice moment. Elevul este complet nevăzător, dar din copilărie este pasionat de matematică și informatică, muncind pentru a-și construi un viitor în domeniu.

„Sunt pasionat de tot ce înseamnă matematică și informatică. Am mers la concursuri din diferite orașe ale țării, unde am obținut câteva trofee. M-am clasat atât pe locul I, cât și II sau III. De fiecare dată m-am ambiționat și am reușit să ating alte performanțe”, declară Ciprian Bulboacă, elev în clasa a XII-a în cadrul Liceului Special „Moldova” din Târgu Frumos.

Pentru a-și atinge obiectivele, Ciprian muncește zi de zi, astfel încât să fie într-o continuă dezvoltare. Chiar dacă nu reușește să vadă nici măcar un licăr de lumină din jurul său, nu se lasă doborât de nimic și își asociază performanțele în matematică cu diferite culori vii.

„Organizez și particip la multe concursuri de matematică și informatică. Am reușit să lucrez în diferite aplicații de programare. Învăț zilnic câte ceva, ca să reușesc să mă dezvolt cât mai mult. Niciodată nu ajung să mă plictisesc de studiat matematică, informatică sau orice alt domeniu ce presupune știință. Îmi doresc să devin renumit”, povestește plin de optimism Ciprian.

o poză cu niște activități la care a participat un elev nevăzător
Tinerii învață și pentru celelalte materii de la școală, având cele mai mari medii din clasă

Tineri nevăzători care dau dovadă de mult curaj și se susțin reciproc. Alături de Ciprian este colega sa pianistă, Livia Fronă

o poză cu o pianistă
Livia Fronă a descoperit lumea muzicii și își dorește să ajungă un nume remarcat pe marile scene

Cu toate că acești tineri nu reușesc să se vadă, ei se susțin reciproc indiferent de domeniul pe care aleg să-l urmeze. Livia Fronă este colega de clasă a lui Ciprian Bulboacă, ce a reușit să performeze în lumea pianului și care a fost remarcată de mulți ieșeni.

„Și mie îmi place să cânt la pian tot din copilărie, de la câțiva ani, când m-a dus mama la niște cursuri de muzică. De atunci și până acum am descoperit adevărata lume a muzicii și niciodată nu voi înceta să mă dezvolt. Am fost la concursuri din țară, dar și din afară. Îmi amintesc când am mers la Roma, împreună cu doamna profesoară de muzică de la Iași și cu mama mea. A fost o experiență frumoasă care a contribuit la dezvoltarea mea”, mărturisește pianista Livia Fronă.

Profesoara de educație muzicală din cadrul Liceului Special „Moldova” aduce numai cuvinte de laudă la adresa elevilor săi, catalogându-i ca fiind niște copii speciali ce sunt înzestrați cu mult talent și care muncesc pentru a-și îndeplini visul.

„Nu pot să spun că este ușor, dar nici greu. Este foarte frumos, pentru că sunt niște copii speciali. Ei muncesc ca să își îndeplinească dorințele și mulți sunt înzestrați cu foarte mult talent. Nu pot decât să-i susțin pe toți în parte și să îi învăț cât mai multe. Fiecare oră este o nouă experiență, iar ei sunt foarte receptivi la tot ce se întâmplă în jur”, relatează profesoara de educație muzicală, Gisela Petrila.

Cei doi elevi cu dizabilități de vedere se sprijină indiferent de faptul că sunt pasionați de două domenii diferite, pentru că obiectivul lor este comun. Pe lângă acestea, tinerii învață și pentru celelalte materii de la școală, având cele mai mari medii din clasă.

„Ne susținem între noi. Ne înțelegem, chiar dacă nu ne vedem. Indiferent de pasiune, toți avem același obiectiv. Desigur că nu uităm nici de celelalte materii de la școală, pentru că trebuie să luăm examenele ce vor urma și ne așteptăm la note cât mai mari”, destăinuie elevul care nu reușește să vadă lumina zilei.

Adauga un comentariu