Prima pagină » Local » Povestea incredibilă a unui preot ortodox din Iași plecat în Italia. Cum a transformat în totalitate o biserică catolică în una ortodoxă! GALERIE FOTO (Exclusiv)

Povestea incredibilă a unui preot ortodox din Iași plecat în Italia. Cum a transformat în totalitate o biserică catolică în una ortodoxă! GALERIE FOTO (Exclusiv)

21 apr. 2022, 02:00,
Elena APOSTOL în Local

Preotul Cătălin Aftodor, din Iași, a făcut o adevărată minune pentru ortodocșii stabiliți în Italia. În anul 2013 el a obținut de la municipalitate și de la comunitatea preoților catolici din regiune acordul de a sluji într-o biserică inițial catolică, singura condiție fiind aceea de a nu picta pereții. Părintele paroh al Bisericii „Sfântul Cuvios Teodor Studitul”, Tortona spune că va rămâne în Italia să slujească până la adânci bătrâneți

Preotul Cătălin Aftodor, din Iași, a făcut o adevărată minune pentru ortodocșii stabiliți în Italia. Astfel, în anul 2013, el a obținut de la municipalitate și de la comunitatea preoților catolici acordul de a sluji într-o biserică inițial catolică, singura condiție fiind aceea de a nu picta pereții lăcașului de cult de lângă orașul Torino. Este vorba despre Biserica „Sfântul Cuvios Teodor Studitul” din Tortona (Italia).
Preotul ortodox originar din Iași a început să oficieze slujbe pentru comunitatea ortodoxă stabilită în Italia după ce a obținut toate acordurile necesare. Părintele Cătălin Aftodor a fost și este susținut în continuare de către enoriașii din comuna Tortona, din nordul Italiei, în apropierea orașului Torino.

Preotul Cătălin Aftodor, din Iași, slujește în Italia: „Prima liturghie am ținut-o cu două icoane!”

Cătălin Aftodor a primit sfânta taină a preoției în anul 2000, iar, în anul 2013, s-a stabilit în Italia, unde și-a găsit un loc în care a început să slujească. Cu ajutorul donatorilor, Cătălin Aftodor a restaurat o biserică catolică, transformând-o în una ortodoxă. Conform preotului originar din Iași, catapeteasma este cel mai important lucru din Biserica Ortodoxă.

”Din anul 2013, când au renunțat catolicii la lăcașul de cult în favoarea noastră, am făcut toate demersurile pentru a o transforma într-o biserică ortodoxă. La început, prima liturghie am ținut-o cu doar două icoane, respectiv icoana Învierii și cea cu Maica Domnului, după care, cu ajutorul enoriașilor donatori, am achiziționat mai multe icoane, dar și tot ce ține de Biserica Ortodoxă. Am ținut cont tot timpul de condiția impusă de comunitatea catolică și nu am pictat pereții, dar, în schimb, am pus foarte multe icoane”, povestește părintele Cătălin Aftodor.

În edițiile anterioare ale cotidianului BZI a fost publicat un articol despre o biserică ce urmează a fi construită.

Catapeteasma bisericii din Italia, sculptată de un preot din Iași

După 5 ani în care a slujit în biserica respectivă, unde a fost amplasată o catapeteasmă improvizată, preotul Cătălin Aftodor și enoriașii din comunitate au decis să discute cu un sculptor pentru a face o catapeteasmă din lemn.

”În 2018 am luat legătura cu părintele Silviu Manta, din Iași, care sculptează. I-am cerut să ne facă, pentru biserică, catapeteasma și mobilierul specific. În primii ani în care am slujit în biserică era o catapeteasmă improvizată de oamenii care sunt prezenți chiar și acum la Liturghie în fiecare duminică. Totul a fost făcut din donații. Comunitatea și-a dorit foarte mult această biserică, tocmai de aceea, până înainte de pandemie, am primit foarte multe donații”, a spus preotul Cătălin Aftodor.

Părintele în vârstă de 47 de ani slujește de 22 de ani. La început, el a slujit în mai multe biserici, pentru că nu avea o parohie, iar în 2013 a plecat în Italia.

„În anul 2011, soția a plecat să lucreze în Italia pentru că se câștiga mai bine. O mătușă era de mai mulți ani acolo. Am decis să fiu împreună cu soția și, în 2013, am plecat și eu în Italia, la Tortona. Avem o fetiță, Maria Teodora”, a spus părintele.

Ulterior, acesta s-a stabilit în Italia, unde, în fiecare zi de sărbătoare, este așteptat de cel puțin 50-60 de enoriași în biserică. Într-o ediție anterioară a cotidianului BZI au fost publicate detalii despre bisericile care riscă să dispară din Iași.

Mobilierul bisericesc, făcut la comandă în Iași

Părintele Silviu Manta, sculptor din Iași, a lucrat 6 luni la catapeteasma și mobilierul pentru biserica din Italia.

”Când am fost contactat de către părintele Cătălin Aftodor, din Italia, nu am putut să refuz lucrarea! Timp de 6 luni am lucrat la catapeteasmă, la scaunele împărătești și la strane. Am făcut comanda la atelier, după care am mers în Italia doar pentru a o monta. Nu pot aproxima cât timp am petrecut pentru a sculpta toate cele dorite, pentru că au fost zile în care am stat de dimineață până seara, dar au fost și zile în care nimic nu mergea și nu puteam să lucrez”, a povestit părintele Silviu Manta.

Care a fost istoria parohiei ortodoxe române din nordul Italiei

Tortona este o comună din provincia Alessandria, Italia. La nivelul anului 2011, comuna avea o populație de 26.324 de locuitori.

„Pe 26 februarie 2013, din mila lui Dumnezeu și sub oblăduirea Preasfinţitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a fost înfiinţată prin decizia episcopală nr. 0310/2013 parohia ortodoxă română din Tortona, Protopopiatul Piemonte II Sud, cu hramul Sfântului Cuvios Teodor Studitul (11 noiembrie). Tot începând cu data de 26 februarie 2013, prin decizia nr. 0314/2013 a Preasfinţitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române din Italia, a fost numit paroh al parohiei ortodoxe române din Tortona părintele Cătălin Aftodor, absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloaie”, din Iaşi – promoţia 1996. De la hirotonie, părintele Cătălin Aftodor a fost preot paroh la parohia Hemeiuş, Bacău, iar, în perioada decembrie 2011 – februarie 2013, la parohia Sfântul Ioan Botezătorul din Olbia (Sardegna)”, se arată în descrierea parohiei.

De asemenea, se menționează că, în urma unei cereri depuse de Protopopiatul Genova pentru atribuirea unui spațiu adecvat pentru desfășurarea vieții religioase ortodoxe, Primăria din Tortona a atribuit această biserică parohiei ortodoxe române din localitate. În acest sens a fost încheiat contractul de comodat pe 20 mai 2013, semnat de Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Acum, preotul ortodox plecat din Iași și ajuns în Italia a transformat complet o biserică catolică în una ortodoxă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024