La doar 28 de ani, Serginho Capko a lăsat în urmă tot ce cunoștea în Benin și a pornit pe un drum necunoscut în România. Acum, este doctorand la Universitatea de Științele Vieții din Iași și spune că aici se simte ca acasă
Serginho Capko are 32 de ani şi este unul dintre tinerii care au ales să-și construiască un viitor departe de țara natală, urmând o cale ghidată de pasiune, perseverență și curaj. Originar din Benin, Africa de Vest, el se află de aproape cinci ani în România, unde studiază la doctorat, specializarea Agrotehnică, în cadrul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași. Deși la început nu cunoștea pe nimeni aici, a reușit să se adapteze rapid, iar acum, spune cu sinceritate că se simte „ca acasă”.
Drumul academic al lui Serginho Capko, doctorand la Universitatea de Științele Vieții din Iași
Drumul academic al lui Serginho a fost influențat de familie. Inițial, el visa să devină medic, însă tatăl său, agronom, i-a deschis ochii către un domeniu poate mai puțin spectaculos la prima vedere, dar esențial pentru viitorul planetei: agricultura.
„Pe mine mă atrăgea medicina umană înainte. Aș fi vrut să dau la medicină, dar tatăl meu este agronom și m-a convins să dau la agricultură”, povestește Serginho Capko.
După terminarea primului master în Benin, tânărul a simțit nevoia unei provocări. A aflat despre bursele oferite de statul român, a aplicat și a fost selectat. A ajuns în Iași și, pentru a-și ușura integrarea, a urmat un an pregătitor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, unde a învățat limba română. Ulterior, s-a înscris la un al doilea masterat, de această dată în Agricultura – Managementul și conservarea solurilor – la USV. În prezent, este în al doilea an de doctorat, în specializarea Agrotehnică.
„Am vrut să încerc o nouă provocare, aveam dorința de a descoperi lucruri noi, după ce am terminat masterul în Benin. Așa am ajuns să aplic pentru bursa oferită de statul român. Am fost selectat și am venit în România. La început, am urmat anul pregătitor la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași, pentru a învăța limba română, iar după ce l-am terminat, m-am înscris la master la USV”, a spus Serginho Capko.
Un loc nou, o viață nouă
Viața în România a fost o surpriză plăcută pentru Serginho.
„De când am ajuns aici, nu am avut nicio problemă. Oamenii nu au fost rasiști cu mine, mereu m-au tratat frumos, ca și cum aș fi de aici. Eu, aici, mă simt ca acasă”, spune Serginho Capko.
Tânărul locuiește într-un cămin studențesc, dar visează la ziua în care va avea propriul lui apartament în Iași. Spune că s-a obișnuit atât de bine cu orașul, încât nici nu a simțit nevoia să se întoarcă în Benin, în acești patru ani și jumătate.
Iubitor de fotbal, Serginho a cunoscut România înainte de a ajunge aici, doar prin prisma acestui sport.
„Cunoșteam România doar din punct de vedere fotbalistic, pentru că îmi place fotbalul mult. Apoi am descoperit bursa, am aplicat și am fost selectat. Nu cunoșteam pe nimeni, dar am avut curaj și am ajuns aici”, spune Serginho Capko.
În prezent, își împarte timpul între cercetare, plimbări prin oraș și momente de relaxare, alături de colegii de la facultate. Spune că s-a adaptat repede, datorită atmosferei prietenoase și colaborării excelente cu profesorii.
Cu rădăcinile în Benin și inima în Iași, Serginho Capko, doctorand la Universitatea de Științele Vieții din Iași, este exemplul viu că perseverența, curajul și educația pot transforma un vis îndrăzneț într-o realitate plină de sens.
Școala Românească este net superioară, a scos genii! Acest doctorand va face treburi geniale în Țara lui, și poate deveni chiar un Ministru pe domeniul lui de specialitate.