Titlurile zilei

Povestea porcilor dintr-o comună ieșeană! Două familii s-au dușmănit până au omorât animalele. Judecătorii au luat o decizie surprinzătoare, care a șocat localitatea

Publicat: 18 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Povestea porcilor dintr-o comună ieșeană Două familii s-au dușmănit până au omorât animalele. Judecătorii au luat o decizie surprinzătoare care a șocat localitatea
Purceii arși în urma unui incendiu provocat în urmă cu doi ani de Maria Mihalache, din Iași, care a ajuns în curtea vecinului Ion Aiftincăi, sunt motiv de scandal

O ieșeancă din comuna Plugari trebuie să-i plătească vecinului despăgubiri de 10.000 de lei, daune morale și materiale, pentru că i-a incendiat porcii din curte. Vecinii celor două familii care locuiesc gard în gard susțin că relația dintre aceștia a degenerat din cauza incendiului din urmă cu 2 ani

Purceii din curtea unui ieșean sunt motiv de ceartă între două familii vecine! Scandalul a izbucnit în urmă cu 2 ani, când un incendiu a ajuns la anexa vecinului unde erau 8 purcei și o scroafă. Aceștia au fost arși în proporție de 70 la sută, iar pompierii veniți la fața locului au reușit să oprească incendiul care ar fi ajuns și la locuința vecinului. Păgubitul, Ion Aiftincăi, în vârstă de 46 de ani, a fost afectat emoțional de această situație și a deschis proces, cerând daune morale. A reușit să îl câștige, astfel că Maria Mihalache (48 ani), femeia din comuna Plugari care i-a produs paguba, trebuie să-i achite vecinului Ion Aiftincăi 10.000 de lei, despăgubiri, pentru că i-a incendiat porcii din curte. Incendiul ar fi izbucnit de la niște resturi vegetale, iar focul s-a extins în curtea vecină, ajungând și în clădirea unde erau porcii.

„În dimineața zilei de 28 august 2019, în jurul orei 07:00 (ora exactă nu a putut fi stabilită), inculpata a dat foc unei grămezi de resturi vegetale, în grădina sa, la distanță mică de un adăpost pentru animale aparținând persoanei vătămate și a plecat lăsând focul nesupravegheat, foc care s-a propagat la acel adăpost în care se aflau 8 purceluși și o scroafă, adăpost care a ars în proporție de 80 la sută, iar animalele au fost sacrificate, fiind afectate de arsuri de gradul 3 pe o suprafață de 70 la sută din corp, cauzând prin acestuia un prejudiciu în cuantum de 4.055 lei”, se arată în decizia Judecătoriei Hârlău.

Valoarea pagubelor materiale este de 8.000 de lei, iar 2.000 de lei sunt daunele morale

În urmă cu doi ani, când s-a produs incendiul, pompierii și viceprimarul au ajuns la locuința familiei Iftincăi și au găsit o femelă și 8 purcei arși.

„În curtea locuinței a fost identificată o porcină femelă, cu greutatea de aproximativ 100 de kg, care prezenta arsuri pe întreaga suprafață a corpului. De asemenea, au fost identificați un număr de opt purcei cu greutatea de aproximativ 10 kg fiecare, toți prezentând arsuri pe întreaga suprafață a corpului.

S-a stabilit că animalele identificate arse se aflau în șopronul mistuit de incendiu. S-a constatat că a ars un perete de 8 metri pătrați și acoperișul în suprafață de 6 metri pătrați a anexei- adăpost pentru animale, fiind afectați de flacără o scroafă și opt purcei, fiind salvate casa și restul anexelor. S-a stabilit că a ars un șopron construit din pari de lemn (salcâm) pe care era amplasat un acoperiș din plăci de azbociment căptușit cu scândură. În proporție de 70 la sută, acoperișul a fost carbonizat, fiind afectate de manifestarea incendiului atât scândurile, cât și plăcile de azbociment”, se mai arată în decizia instanței.

Relația dintre cele două familii din Iași este tensionată din cauza incendiului din urmă cu 2 ani

Vecinii spun că cele două familii au fost atât de afectate de această situație, încât nu își mai vorbesc de atunci. Mai mult, în urmă cu jumătate de an, soțul Mariei Mihalache a intrat în gardul vecinului căruia trebuie să-i achite 10.000 de lei pentru porcii omorâți.

„A fost atunci o situație aiurea, pentru că Ion Aiftincăi abia își făcuse gardul, iar vecinul lui, cu care deja se certase, a intrat cu mașina în gard. Nu a fost nimic intenționat nici când a fost focul, nici cu gardul, vă dați seama. Dar așa au interpretat ei, la vremea aceea”, susține o vecină.

Un alt vecin spune că cele două familii nu erau conflictuale, dar erau destul de retrase.

„Amândouă familii sunt muncitoare, oameni buni, gospodari. Nu prea vorbesc cu vecinii. Își văd de treaba lor. Sunt antisociali. Ei se mai ocupă de vânzarea legumelor și cred că de asta nu sunt acasă. Au plecat să vândă ce au. Familia Mihalache e plecată la muncă, în Germania. Nu sunt acasă”, mai spune un vecin.

Un hotel din Iași este obligat să plătească despăgubiri după ce a difuzat muzica tare, poveste prezentată de reporterii „BZI” într-o ediție anterioară.

În decizia instanței se arată că păgubitul „a simțit dezamăgire, întrucât ceea ce muncise mult timp arsese”

Valoarea despăgubirilor este de 10.000 de lei, respectiv 8.000 de lei daune materiale și 2.000 de lei, daune morale, păgubitul fiind foarte afectat de incendiul produs în urmă cu 2 ani. Instanța a stabilit 4 luni de închisoare cu amânare pentru femeia din comuna Plugari, pentru distrugere din culpă. Sentința nu este definitivă.

„Astfel, în contextul în care inclusiv martorul audiat de către instanță a apreciat că partea civilă a parcurs o perioadă de timp stresantă, a simțit dezamăgire, întrucât ceea ce muncise mult timp arsese, a făcut numeroase drumuri pentru a remedia situația, dar având în vedere și frica pe care aceasta a trăit-o în sensul că oricând se putea extinde focul și mai mult, reține instanța că suma de 2.000 lei este suficientă și proporțională cu starea emoțională a părții civile, venind să compenseze într-o anumită măsură cele întâmplate”, se mai arată în decizia instanței.

Reporterii „BZI” au prezentat într-o ediție anterioară cazul unei familii din județul Iași care s-a trezit cu un proces, după ce a rămas fără casă.

 

Adauga un comentariu