Local

Un necaz nu vine niciodată singur. O familie din Iași, dată în judecată pentru despăgubiri după ce casa i-a fost mistuită de flăcări. De unde a izbucnit scandalul (Exclusiv)

Publicat: 20 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un necaz nu vine niciodată singur. O familie din Iași dată în judecată pentru despăgubiri după ce casa i-a fost mistuită de flăcări. De unde a izbucnit scandalul Exclusiv
O familie din Iași a fost chemată în judecată după un incendiu care i-a mistuit casa

Membrii unei familii din județul Iași s-au trezit cu un proces, după ce au rămas fără casă. Întreg scandalul a pornit de la un incendiu care a izbucnit în urmă cu aproximativ 2 ani. Grigore și Rachila Ciornei au fost chemați în judecată de o firmă, pe motiv că incendiul a afectat și o casă din vecini

În popor se spune că un necaz nu vine niciodată singur. O familie din Iași s-a trezit cu un proces, după ce casa i-a fost mistuită de flăcări. Scandalul a pornit după un incendiu care a avut loc în urmă cu 2 ani.
Ulterior, o societate comercială i-a chemat în judecată pe Grigore și Rachila Ciornei. Însă magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au respins recent acțiunea formulată de SC Tangic Invest SRL.

„Instanța respinge, ca neîntemeiate, excepția lipsei calității procesuale active a reclamantei SC Tangic Invest SRL și excepția lipsei calității procesuale pasive a pârâților Grigore și Rachila Ciornei. Respinge, ca neîntemeiată, acțiunea civilă exercitată de reclamanta SC Tangic Invest SRL, în contradictoriu cu pârâții. Respinge, ca neîntemeiată, cererea reclamantei privind obligarea pârâților la plata cheltuielilor de judecată. Respinge cererea de chemare în garanție formulată de pârâți în contradictoriu cu chemata în garanție Societatea de Asigurare Reasigurare City Insurance SA”, au menționat judecătorii ieșeni.

Firma Tangic Invest SRL i-a dat în judecată pe ieșenii Grigore și Rachila Ciornei

Procesul dintre firma Tangic Invest SRL și ieșenii Grigore și Rachila Ciornei a început pe 14 mai 2019. Prin cererea de chemare în judecată, societatea amintită a cerut obligarea pârâților la plata, în solidar, a sumei de 29.710 lei, cu titlu de despăgubiri materiale pentru refacerea imobilului proprietatea firmei, respectiv pentru aducerea acestuia la starea inițială ca urmare a incendiului produs la proprietatea familiei Ciornei.

„Suntem proprietarii imobilului casă și teren în suprafață de 600 mp în intravilanul satului și comunei Bârnova, din județul Iași. Acest imobil este alăturat imobilului proprietatea pârâților care a ars în totalitate, în urma incendiului produs pe data de 24 aprilie 2019, la ora 16:00. Focul s-a extins și asupra imobilului nostru. Distrugerile produse imobilului nostru au constat în arderea acoperișului din tablă tip Lindab, deteriorarea pereților, a pardoselilor, a ușilor, a ferestrelor, a podului, a cuptorului profesional, a mobilierului (masă și scaune)”, au precizat reprezentanții firmei Tangic Invest SRL în fața judecătorilor ieșeni.

Ce au spus ieșenii chemați în instanță: „Au construit o anexă lângă proprietatea noastră!”

De cealaltă parte, Grigore și Rachila Ciornei le-au cerut judecătorilor ieșeni să respingă acțiunea formulată de firma Tangic Invest SRL.

„Declanșarea incendiului nu poate reprezenta o faptă ilicită imputabilă nouă. Mai mult, incendiul nu s-a propagat la imobilul proprietatea reclamantei, ci la o anexă gospodărească lipită de gardul dintre cele două proprietăți, anexă construită fără respectarea distanței minime de 60 cm dintre proprietăți. Edificarea imobilului fără respectarea limitei de distanță, singurul motiv pentru care incendiul produs la imobilul nostru a afectat și bunul reclamantei, este o faptă culpabilă a firmei, ale cărei consecințe trebuie suportate integral de către aceasta”, au spus ieșenii Grigore și Rachila Ciornei în instanță.

Cei doi ieșeni au chemat în garanție și Societatea de Asigurare Reasigurare City Insurance SA, în limita sumei asigurate de 1.000 de euro / incident. Grigore și Rachila Ciornei au precizat că au încheiat cu această societate un contract de asigurare facultativă, care era valabil la producerea incendiului.

„Incendiul a fost un risc asigurat și se impune ca societatea să achite despăgubiri, în eventualitatea în care instanța va dispune acest lucru”, au subliniat ieșenii.

Totuși, judecătorii ieșeni au considerat că acțiunea firmei Tangic Invest SRL este neîntemeiată, deoarece aceasta nu a probat acțiunea cu caracter ilicit a celor doi ieșeni.

Adauga un comentariu