Prima pagină » National » Praful saharian a ajuns și în România. Ce conține și ce le recomandă medicii românilor

Praful saharian a ajuns și în România. Ce conține și ce le recomandă medicii românilor

23 mai 2022, 10:08,
în National

Praful saharian a ajuns și în România. În acest sens, medicii de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara au avertizat că acest fenomen este periculos pentru sănătate. Aceștia recomandă a se evita deplasările, iar persoanelor cu boli pulmonare să poarte mască de protecție.

Precizăm că nu este un fenomen unic, de vreme ce în fiecare an ne confruntăm cu cel puțin două episoade de praf saharian care ajunge în România adus de curenții din Nordul Africii.

praful saharian România

Concentrația de elemente nocive din componența acestuia este foarte mare și poate afecta nu doar persoanele cu probleme respiratorii, ci și pe cele sănătoase

Praful saharian a ajuns în România

Nisipul fin din componența norului de praf saharian ce a ajuns și în România, conține magneziu, fier, calciu și granule de fosfor, chiar și mercur. Expunerea la acesta este nocivă pentru sănătate, spune doctorul Ionela Iovan, medic primar pneumolog.

Concentrația de elemente nocive din componența acestuia este foarte mare și poate afecta nu doar persoanele cu probleme respiratorii, ci și pe cele sănătoase.

Odată inhalate particulele de praf, acestea ajung pe căile respiratorii unde sunt detectate de celulele epiteliale și activează macrofagele, o subcategorie a globulelor din sânge cu rol în cadrul sistemului imunitar, și celulele imune. Particulele de praf eliberează citokine și alte molecule inflamatorii care au efecte asupra plămânului în diferite boli respiratorii.

De asemenea, aparatul cardiovascular poate fi și el afectat. Studiile toxicologice au demonstrat totodată că particulele de praf și nisip pot provoca leziuni pulmonare inflamatorii.

De exemplu, persoanele care au diferite boli pulmonare, precum cele cu astm, pot avea parte de o exacerbare a simptomelor.

În acest sens, în cazul persoanelor cu boli respiratorice cronice, acestea pot dezvolta episoade de wheezing (respirație șuierătoare) și chiar insuficiență respiratorie ușoară.

„Totodată, am constatat o creștere a numărului de infecții respiratorii ce au necesitat spitalizare. În cazul persoanelor care nu au afecțiuni pulmonare, valul de praf saharian poate duce la dezvoltarea unor rinite alergice sezoniere cu iritații la nivelul gâtului, a nasului și chiar lăcrimare. În zilele în care se anunță prezența unui nor de praf saharian, recomandăm evitarea deplasărilor, mai ales a persoanelor care au afecțiuni pulmonare grave și purtarea unei măști de protecție”, spune doctorul Ionela Iovan.

praful saharian România

De exemplu, persoanele care au diferite boli pulmonare, precum cele cu astm, pot avea parte de o exacerbare a simptomelor

Norul de praf saharian va afecta Iașiul?

Norul de praf saharian a putut fi observat și în Iași în luna martie. Unele străzi din oraș, mașini și clădiri au fost acoperite de un strat subțire maroniu. Un specialist în climă a precizat faptul că praful nu este periculos pentru plante, însă pentru unii oameni poate fi foarte nociv. Cele mai afectate persoane de praful cauzat de norul saharian sunt cele care suferă de astm sau alte boli respiratorii.

Profesorul Silviu Gurlui susține că episodul de poluare a fost relativ scurt ca și intensitate, pentru că particulele care s-au așezat peste Iași sunt ultrafine, micrometrice și submicrometrice, dar acesta avertizează toți cetățenii ieșeni că nu trebuie să neglijeze acest fenomen, pentru că poate fi extrem de periculos.

”Episodul a fost relativ scurt ca și intensitate. Aceste particule, cele care au pătruns în Iași, sunt ultrafine, micrometrice și submicrometrice. Însă, prin inspirație, pot produce afecțiuni și alergii specifice acestor tipuri de poluanți”, a precizat prof. dr. Silviu Gurlui, expert în mediu.

În acest sens, reamintim că un nou val de praf saharian a ajuns în România, iar medicii recomandă românilor să stea în case.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`