Prima pagină » Culinar » Prăjitură cu prune caramelizate. Rețeta bunicii pentru un desert de casă aromat

Prăjitură cu prune caramelizate. Rețeta bunicii pentru un desert de casă aromat

15 feb. 2024, 09:24,
BZI.ro, în Culinar

Multe gospodine vor să afle cum pot pregăti cea mai bună prăjitură cu prune caramelizate. Aceasta are o textură fină, este delicioasă și poate fi ornată în diferite moduri. Prunele caramelizate vor oferi prăjiturii o savoare deosebită și va aminti celor de la masă de vremea copilăriei. Iată rețeta bunicii pentru un desert de casă aromat.

Prăjitură cu prune caramelizate

Câmd vine vorba de prăjiturile de casă făcute ca în vremea de odinioară, rețetele sunt diverse, delicioase și pot fi adaptate după gust și preferințe. Una dintre cele mai apreciate deserturi este prăjitura cu prune caramelizate.

Rețeta este simplă și la îndemâna oricui. Prăjitura cu prune caramelizate se face rapid, cu doar câteva ingrediente, iar dacă ținem cont de câteva secrete culinare, la final ne vom răsfăța papilele gustative cu un desert perfect.

Prăjitura cu prune caramelizate merge servită la mesele festive, dar și ori de câte ori vrem să ne răsfățăm cu ceva dulce. Pentru iubitorii de deserturi făcute după rețeta bunicii putem face și o prăjitură negresă cu glazură de ciocolată.

Aceasta este pufoasă, aromată și merge servită la orice masă și la orice ocazie. Prăjitura negresă poate fi făcută și de post, cu nuci și stafide. La fel de bine, putem face și un chec cu mere caramelizate. Acesta merge și dimineața alături de o cafea aromată. Prăjitura cu prune caramelizate este delicioasă, aromată și adorată de mulți dintre noi.

Rețeta unui desert pufos și aromat

Pentru o gustoasă prăjitură cu prune caramelizate vom avea nevoie de 40 g de zahăr tos pentru caramelizat, 400 g de prune, 100 g de unt, 3 ouă, 100 g de zahăr, 60 g de unt topit, 200 ml de iaurt, esență de vanilie, 150 g de făină, 5 g de praf de copt, un praf de sare, 50 g de miez de nucă măcinat și câteva linguri de miez de nucă mare.

Într-o cratiță se pun 40 g de zahăr la caramelizat. Când acesta capătă o culoare brună se rotește cratița pentru ca zahărul caramelizat să acopere uniform fundul acesteia. Se ia cratița de pe foc și se lasă zahărul caramelizat la răcit.

Se spală prunele și se scot sâmburii. După aceea se taie în cubulețe untul și se pune peste zahărul caramelizat apoi se așază prunele în două straturi, unele peste altele. Peste prune se mai pun câteva cubulețe de unt și se dă cratița cu prune la cuptor timp de 10 minute.

Între timp vom pregăti compoziția de blat. Într-un bol se mixează ouăle cu zahărul, apoi se adaugă untul, iaurtul și esența de vanilie. Se încorporează făina cu praful de copt și sarea apoi se adaugă nuca măcinată. Compoziția de aluat cremos se toarnă peste prunele caramelizate și se pune din nou tava la cuptor timp de 40 de minute până se rumenește ușor blatul deasupra.

Când prăjitura este gata, se răstoarnă prăjitura pe un platou pentru ca prunele caramelizate să fie deasupra. Se pune miezul de nucă peste prăjitură apoi se lasă la răcit. Se porționează după aceea gustoasa prăjitură pentru a fi servită.

Prăjitura cu prune caramelizate are o savoare deosebită și este ideală de servit la orice masă. Acest desert le va aminti celor dragi de vremea copilăriei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *