Prima pagină » National » Prăpăd în solariile agricultorilor români din cauza temperaturilor ridicate: „Daunele provocate vor fi mult mai mari”
Prăpăd în solariile agricultorilor români din cauza temperaturilor ridicate:

Prăpăd în solariile agricultorilor români din cauza temperaturilor ridicate: „Daunele provocate vor fi mult mai mari”

08 ian. 2023, 12:00, 1 ,
în National

Temperaturile ridicate din ultima perioadă au făcut ca răsadurile să fie atacate de așa-numita molie a tomatelor. Avertismentul fermierilor. E prăpăd în solariile agricultorilor din Dolj. Legumicultorii spun că nu s-au confruntat niciodată cu o asemenea situație în ianuarie.

„Acest dăunător a simțit că trebuie să se înmulțească. A venit, a depus aici oua din care au ieșit larve și a început să mănânce pur și simplu. S-a oprit aici, la această dată, pentru că am efectuat un tratament”, spune Cosmin Dragu, legumicultor.

Temperaturile ridicate afectează solariile agricultorilor

Primăvara din ianuarie este propice pentru înmulțirea dăunătorilor. Au fost maxime de 14 grade Celsius în județul Dolj, așa că în solarii mercurul termometrelor a urcat chiar și la 25 de grade.

„Am peste 10-15 fire afectate. Pur și simplu larvele l-au mâncat. Acest dăunător este problema și va fi din ce în ce mai mare problema dacă temperaturile o țin tot așa, pentru că el simte că trebuie să se înmulțească și va fi din ce în ce mai agresiv.

Cu cât va fi mai agresiv, cu atât atacul va fi mai mare și daunele provocate vor fi mult mai mari”, mai spune Cosmin Dragu, legumicultor.

E nevoie de combinare a trei tratamente pentru a veni de hac așa-numitei molii a tomatelor, spun specialiștii. Iar succesul nu e garantat.

„Avem apă și ulei și secretul acestei capcane este acest feromon care atrage masculi”, spune fermierul

„Încercăm să stăpânim acești dăunători, dar costurile vor fi foarte ridicate, pe lângă cele de încălzire și așa mai departe. Cea mai gravă problemă totuși cu acești dăunători este că aceștia nu mai răspund nici la tratamentele chimice, nici la capcanele cu feromon sau la combaterea biologică cu prădători”, spune Ion Păunel, preşedinte fermieri.

Primele răsaduri ar trebui cultivate peste două săptămâni însă legumicultorii nu știu dacă plantele vor rezista.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`