Local

Preasfințitul Părinte Macarie, episcopul Ortodox Român al Europei de Nord: Îi invit pe credincioși să plângă în fața Mitropoliei Iași

Publicat: 09 oct. 2020
Preasfințitul Părinte Macarie, episcopul Ortodox Român al Europei de Nord
Preasfințitul Părinte Macarie, episcopul Ortodox Român al Europei de Nord

Guvernul României a decis ca pelerinajul de la moaştele Cuvioasa Parascheva să nu se ţină în acest an, interzicând pelerinilor veniţi din afara localităţii Iași să intre în Curtea Mitropoliei. Reacţiile apărute în spaţiul public au fost contradictorii. Preasfințitul Părinte Macarie, episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, reacţie dură la decizia autorităţilor de a interzice pelerinajul de la Cuvioasa Parascheva

Dacă unii dintre creştini considerau că este o decizie bună luată de autorităţi, tot mai multe persoane considera că decizia este una care încalcă drepturile religioase ale creştinilor ordotoxi. După interzicerea, rând pe rând, a împărtăşaniei, a intrării în lacasele de cult dar şi a închiderii bisericilor, o reacţie de ultima oră a părintelui Macarie explica, în viziunea lui, prigoana prin care trec creştinii în aceste momente.

Preasfințitul Părinte Macarie considera că restricţiile sunt exagerate

Preasfințitul Părinte Macarie considera că restricţiile sunt exagerate, mai ales în contextul în care Biserica a respectat cu sfinţenie toate măsurile sanitare impuse de autorităţi, dar mai ales pe ideea că Biserica s-a implicat activ în cauzele sociale din această perioadă:

”Împreună pătimim, împreună să și mărturisim!

Biserica neamului nostru a răspuns restricțiilor severe cu care s-a confruntat în această perioadă cu tot binele filantropiei sociale pe care a putut să-l facă. Și a respectat întocmai toate măsurile și recomandările legale impuse de autorități!

Aceasta să fie, oare, recunoștința? „Sechestrarea” polițienească și abuzivă a sfintelor moaște ale Cuvioasei Parascheva și oprirea creștinilor care vor să o cinstească pe motivul derizoriu al domiciliului din buletin? Mai înainte, însă, de a fi cetățeni ai României cu domiciliul într-un oarecare oraș, suntem cetățeni ai Ierusalimului ceresc. Iar de drepturile acestei cetățenii nu ne poate lipsi nicio autoritate lumească.”

Părintele Macarie este alături de toţi credincioşii care au interzis la pelerinaj

În încheierea scrisorii, Părintele Macarie îşi afirmă sprijinul pentru toţi credincioşii care, anul acesta, au avut interzis la pelerinaj. Totuşi, acesta îndeamnă credincioşii să plângă în fata catedralei de la Iaşi, catedrala care este păzită de gardieni. În încheiere acesta îşi afirmă sprijinul către credincioşi:

” Frate și soră pelerini care ani la rândul ați avut ca mângâiere cinstirea sfintelor moaște și închinarea la Cuvioasa Parascheva, sunt alături de voi și iau asupră-mi durerea voastră! Vă îmbrățișez cu rugăciunea!

Fraților împreună slujitori ai altarului, care plângeți acum în fața catedralei din Iași păzită de gardieni, împreună pătimesc și eu cu voi și îmi cer și eu iertare de la credincioși pentru neputința de a le păstra acestora bucuria atingerii icoanelor și sfinților. Cu toată inima mea, sunt alături de Părintele Mitropolit Teofan și de toți slujitorii altarelor din Moldova.

Stimați oficiali ai statului român, boala nu se combate cu metode polițienești, ci se poate combate cu înțelepciune, fără a pune poveri suplimentare pe umerii oamenilor. Suedia, țara în care își are sediul Episcopia noastră a Europei de Nord, este o dovadă în acest sens.

Să ne rugăm la Sfânta Cuvioasa Parascheva să ne dea lumânare, iertare, sănătate și mântuire!”, este mesajul impresionant al PS Macarie, episcopul Ortodox Român al Europei de Nord.

Comentarii
  • Moșule cu barba…neagra,….invită credincioșii sa plângă in fata spitalelor, unde sant adevarate tragedii, day to day!! Nu mai aveti…papică !! Disperare nu ? Dar cei trimisi acasa,cu rate,copii,probleme,fara venituri,daca vin si plâng in fata mitropoliei, primesc ceva de acolo?!????

  • sa-ti iau barba in pl de cersetor cu boneta de aur…. bai nenorocitule, nu va mai ajung banii?! La munca f#tu-va rasa in gura! de 2000 de ani prostiti oamenii si traiti ca niste paduchi pe spinarea prostilor care va granesc! A venit vremea sa dispareti! Vrajeala voastra nu mai tine!

  • Ma esti confuz ce ai esti in criza ? Ba tu faci confuzie cu hotii politicieni care fura miliarde de la stat adica de la noi si noi murim de foame nu avem o paine la copii, incaltari, nu avem bani de facturi murim de foame si de boala , bai nebunule socolist tu confunxi BOR CU HOTII ROMANIEI CARE NE LASA SA MURIM DE FOAME IN TARA NOASTRA? Biserica nu trebuie sa-ti dea nimic panarama criminal daca duci ceva o paine la biserica e bineprimit daca nu nu. Biserica este locul unde poti sa intri orcand sa ceri ajutorul Domnului mai ales in vremurile de razboi pe care le traim

  • Da, murim de foame in romania dar de vina este BOR, nu guvernul si yohannis care nu- i intereseaza de romani si Romania, suntem cel mai chinuit si distrus popor atat in tara noastra cat si in afara dar de vina este BOR, BISERICA, PREOTII, . Nu vezi ce idioti sunteti care comentati asa, ati innebunit?Du te la yohanis intra in parlament si la guvern cere-i de mancare sa vezi daca iti da un sut in kur si daca poti intra in parlamentul romanilor, ca e al nostru nu al lor. Atunci ce aveti cu BOR SI BISERICA SI PREOTI? daca nu ai munca sau muncesti ca un sclav pentru 1400 lei si nu poti trai asa du-te la aia care ,,conduc,, tara asta nenorocita

  • du-te -n mortii ma-ti idiotule , mars ca iti cade ceva in capul prostule, nebunule, siktir, mars in k-ur la ma-ta care nu trebuia sa te faca cateaua care te-a facut un handicapat

  • Arata bine Bor ul cand trimite un burtos de 2 metri de Craciun cand mesele fiecarei familii trebuie sa fie bogate..la usile saracilor sa ceara bani pt biserica?! Da biserica papa bani publici..taxe si impozite canci…bani cu nemiluita..au banca te imprumuta si daca nu platesti ratele te da Dumnezeu afara din casa..sa stai in sant…Spa uri in varf de munte …giugiuleala si bine mersi…fraierii la viteii la poarta…crema la lins fundulet! Iti ofera ei viata vesnica contra cost! Nu fa ce face popa..scuza buna! La munca!

  • Sfanta Paracheva adevarat facatoare de minuni, mare tamaduitoare, ocrotitoare numai sa te duci la ea si sa faci o rugaciune parca ar sti necazul fiecaruia fara cuvinte, sa ajungem sanatosi si cand va trece razboiul chinezesc cei care vom mai ramane vom ajunge sa o sarbatorim

  • Domnilor !, un pic de demnitate va rog !, nu e nevoie de injuraturi la adresa unui ori unor sarlatani inbuibati !, sigur , bisnisul merge nasol la bor acum si cele vreo 2 milioane de euro sperate sa se adune cu ocazia acestei mari bulibaseli sa spulberat !, de aia incep sa vocifereze popimea nemultumita si cauta sa prosteasca prostii !, eu am o varianta onorabila pentru buhaiul asta de peste 100 kg !, daca a ajuns nasol cu banii il iau eu la mine la munca la gradina 100 de lei +mancare+ o sticla de bautura, cafea , tigari daca fumeaza !, asigur si cazare !, din Biblie o sai citesc eu , nu e problema

  • Un discurs mai fad, mai lipsit de substanță, rigoare și nerv, mai rar. De fapt, eu m-am convins că traiul nemeritat de bun al troglodiților care compun ierarhia superioară a bisericii îi tâmpește, pur și simplu. Tot ce a spus, dar absolut tot, este amendabil. Ori ei din asta trăiesc, din vânzarea de iluzii. Iar dacă trăiesc vânzându-ne gogoși, cum c-ar fi sfinți (cam pântecoși, cam rozalii și cam dedați la dulcețurile lumești, ce-i drept), atunci arta vrăjelii ar trebui măcar s-o stăpânească, măcar să mintă frumos. Băi, episcop imaginar al unei Europe de Nord, catolice și protestante. Ia-ți balivernele proaste de-aici și plimbă ursul. Vezi, poate prinzi niște proaste îmbrobodite, de pe la teologie, poate le aburești pe alea.

Adauga un comentariu