Precizări despre noul salariu minim și scăderea salariilor din România. Anunț de la Ministerul Muncii

Precizări despre noul salariu minim și scăderea salariilor din România. Anunț de la Ministerul Muncii

20 mai 2024, 23:20,
BZI.ro, în National

Modul de stabilire a noului salariu minim din România nu va permite diminuări salariale, a declarat luni secretarul de stat din Ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu.

Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale iar formula care va fi stabilită va ţine cont, printre altele, de nivelul câştigului salarial mediu brut şi productivitatea muncii, potrivit secretarului de stat din Ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu.

Precizări despre noul salariu minim și scăderea salariilor din România

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a organizat, luni, la sediul Direcţiei pentru Dialog Social, consultări cu partenerii sociali pentru stabilirea modalităţii în care va fi stabilit salariul minim brut pe ţară garantat în plată şi transpunerea în legislaţia naţională a Directivei UE nr. 2041/2022 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

Discuţiile au vizat corelarea aspectelor tehnice din actul normativ al Uniunii Europene cu prevederile în vigoare din legislaţia României, astfel încât noua lege să fie clară, predictibilă, unitară şi coerentă.

„Fiecare stat UE va avea nivelul venitului minim în funcție de condițiile sociale”

Cristian Vasilcoiu transmite faptul că textul proiectului prevede că nu vor exista diminuări salariale.

„Formula care va fi stabilită va ţine cont, printre altele, de nivelul câştigului salarial mediu brut şi productivitatea muncii. În plus, textul proiectului prevede că nu vor exista diminuări salariale, stimulează încheierea de contracte colective de muncă şi consolidează rolul pe care îl are dialogul cu partenerii sociali în stabilirea salariului minim.
Directiva 2041/2022 urmează să fie transpusă în România în acest an. Actul legislativ al Uniunii Europene stabileşte că fiecare stat va avea nivelul venitului minim în funcţie de condiţiile sociale, financiare şi de evoluţia indicatorilor economici”, a scris Vasilcoiu, luni, pe pagina sa de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *