National

Premieră în Capitală. Primul heliport funcțional al unui spital de stat

Publicat: 14 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Premieră în Capitală. Primul heliport funcțional al unui spital de stat

Miercuri, în premieră, a fost testat primul heliport funcţional. Acesta este deţinut de un spital de stat din capitală. Un aparat de zbor a survolat Spitalul Universitar pentru a stabili cel mai bun traseu de aterizare. Elicopterul s-a apropiat extrem de mult de construcţie.

Inaugurarea heliportului este programată până la finele anului. Proba obligatorie pentru această inaugurare a fost testarea traseului de aterizare. Survolarea elicopterului asupra zonei spitalului Universitar a trecut cu brio.

De asemenea, astfel este testat şi balizajul. Elicopterul nu a aterizat pe platforma heliportului, însă a coborât suficient de aproape. Durata testelor a fost de circa 90 de minute.

În momentul de faţă, pacienţii în stare gravă având destinaţia Spitalul Universitar sunt transportaţi cu elicopterul la cea mai apropiată unitate militară. Aceştia sunt aduşi din toată România. Apoi, sunt transportaţi cu ambulanţe, pierzându-se circa 20 de minute care sunt esenţiale.

Spitalul Universitar a mai deţinut un heliport, însă acesta acum este folosit drept parcare. Aterizarea elicopterelor nu era posibilă întotdeauna deoarece era necesară oprirea circulaţiei pe Splai Independenţei. Noul heliport este construit cu ajutorul unor sume donate de o firmă din industria jocurilor de noroc. Suma s-a ridicat la aproximativ un milion de euro.

Oradea este deţinătoarea unei astfel de platforme funcţionale, fiind singurul spital din România. Un proiect vizează construirea unui alt heliport, în Capitală. Spitalul de copii Marie Curie va beneficia, iar durata de construcţie ar ajunge la 24 luni.

Adauga un comentariu