Local

Premieră în Iași. Pavaj stradal cu însemnele Mănăstirii „Trei Ierarhi” în tot orașul

Publicat: 14 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Pe străzile din municipiul Iași va apărea un nou tip de pavaj. Primarul Mihai Chirica a decis să schimbe pavajul stradal cu unul special, adaptat de pe zidurile Mănăstirii „Trei Ierarhi”. În următorii ani se vor monta 90.000 de metri pătrați de pavele în Iași de la firma Symmetrica

În municipiul Iași va apărea un nou tip de pavaj stradal. Conducerea municipalității ieșene a decis să schimbe pavelele din oraș cu un model nou, destinat special pentru oraș. Primarul Mihai Chirica a menționat că modelul a fost preluat de pe zidurile Mănăstirii „Trei Ierarhi”, lăcaș ridicat de domnitorul Vasile Lupu între anii 1637-1639. Edilul orașului a precizat că pavelele actuale sunt furate de unele persoane, acesta fiind un model destul de comun în țară.

„Am pus în acest mandat peste 200.000 metri pătrați de pavaje. Pe la capetele de cartier mai veneau unii noaptea și le mai încărcau. Sunt pavele noi, se pun pe pat de nisip și fac cu ochiul. Am decis însă altceva. Să facem un pavaj care să fie unic pentru Iași. Dacă îl găsesc la cineva în curte, înseamnă că l-a furat. Asta înseamnă că nu are altă sursă. Am fotografiat toate detaliile, rozetele de pe Mănăstirea «Trei Ierarhi». Toate sunt unice, nu seamănă unele cu celelalte și nu se mai regăsesc nicăieri. Am discutat cu specialiștii noștri și am ales mulajul pentru o viitoare pavelă în municipiul Iași”, a menționat edilul Mihai Chirica.

Comandă uriașă făcută la Symmetrica

Edilul Iașului a menționat că în perioada următoare vor ajunge la Iași pavele cu acest model, comanda fiind realizată de firma Symmetrica, cu care Primăria a mai lucrat. În următorii ani vor fi montate circa 90.000 astfel de pavele.

„Rozeta aleasă este pe fațada Mănăstirii «Trei Ierarhi» și este în curs de perfectate pentru drepturi de autor pentru municipiul Iași. Are o dimensiune de 21,6 centimetri a hexagonului. Va avea culoarea gri antracit. Sunt culori greu de întreținut, dar nu asta e relevant. Va fi pavajul municipiului Iași. A fost licitație publică, s-a semnat contractul, și peste vreo 40 de zile vom vedea acest pavaj în municipiul Iași și-l vom monta peste tot, peste poduri etc. Am făcut o comandă de 90.000 metri pătrați, nu se poate pune în mai puțin de doi ani jumătate, chiar trei. Va fi un pavaj unic pentru România și pentru Iași”, a adăugat edilul municipiului Iași

Adauga un comentariu