Joi, 15 mai, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, va participa la o demonstrație în poligonul Carfil de la Hărman, unde vor fi testate primele drone de atac dezvoltate în România.
„Începem cu dronele mai simple, Cuda şi Sirin, trecând chiar din acest an la producerea şi altor drone, unele chiar cu specific militar. Împreună cu partenerul american am stabilit bugetul pentru începutul fabricaţiei primelor două drone, Cuda şi Sirin. Vom începe cu câte 25 de bucăţi din fiecare dronă, probabil că în luna iulie vor fi 50, urmând rapid ca în Carfil să producem componente ale acestor drone, continuând cu încă 50 până la final de an”, a declarat Mircea Petru Tanţău, directorul general al Carfil.
Proiectul reprezintă un pas important în modernizarea capacităților de apărare ale țării și este realizat în parteneriat cu compania americană Periscope Aviation. Aceste drone sunt concepute pentru a răspunde noilor cerințe operaționale ale câmpului de luptă modern, punând accent pe autonomie, precizie și tehnologie avansată, potrivit transilvania365.ro.
„Există interes din partea Armatei Române pentru aceste tipuri de drone, în special zona de marină militară. Există un interes deosebit pentru că ele sunt speciale, trebuie să aibă nişte caracteristici altele decât cele folosite în alte zone, dronele din zona navală”, a subliniat directorul Carfil.
UE alocă 800 de miliarde de euro pentru industria de apărare
Proiectul vine într-un moment-cheie, în care Uniunea Europeană alocă peste 800 de miliarde de euro pentru dezvoltarea industriei de apărare în statele membre. România încearcă astfel să recupereze decalajele tehnologice și să-și consolideze rolul strategic la granița estică a Uniunii.
Într-un plan mai amplu anunțat de Ministerul Economiei, țara noastră urmează să producă drone, muniție și explozibili la standarde NATO, cu scopul de a construi o industrie de apărare modernă și competitivă.
Tot în județul Brașov, la Victoria, grupul german Rheinmetall va ridica cea mai mare fabrică de pulberi din Europa – o investiție de 400 de milioane de euro care va completa ecosistemul industrial militar emergent al regiunii. Astfel, zona Brașovului se conturează rapid ca un pol strategic în arhitectura de securitate a Europei de Est.