Actualitate

Premieră în România! Bolnavii de cancer vor avea acces la un nou tratament

Publicat: 09 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Premieră în România Bolnavii de cancer vor avea acces la un nou tratament
Terapia cu protoni sau protonoterapia este considerată una din cele mai moderne forme terapeutice de combatere a tumorilor

Protonoterapia se va face, pentru prima oară, în România, spune, joi, 9 mai, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, potrivit mediafax.

„Protonoterapia se va face, pentru prima oară, în România! Un pas hotărât în direcția corectă, după cele 7 centre noi de radioterapie deblocate și finanțate de MS”, spune ministrul Alexandru Rafila.

Acesta susține că joi a demarat studiul de piață pentru construcția, la Institutul Oncologic București, a primului Centru Național de Protonoterapie din Europa de Sud-Est.

„Este cea mai mare investiție în echipamente medicale destinate pacienților oncologici pe care a derulat-o Ministerul Sănătății. Este o datorie de onoare pentru noi să derulăm și să finalizăm proiectele pe care le începem”, mai spune Rafila.

Terapia cu protoni sau protonoterapia este considerată una din cele mai moderne forme terapeutice de combatere a tumorilor, iar principalul beneficiu este acela de a permite tratarea tumorilor localizate în zone sensibile sau a tumorilor mai dificil de abordat prin alte metode de tratament.

România va avea un nou centru de excelență în protonoterapie

Este vorba despre un nou centru de excelență în protonoterapie, pentru care a fost semnat un Ordin de ministru.

“Centrul de excelență în protonoterapie” este o denumire poate puțin cam pretențioasă. Realitatea este că România are șansa clară să construiască primul centru de tratament inovator pentru pacienții cu afecțiuni oncologice din regiune! Astăzi am semnat Ordinul de ministru prin care înființăm Grupul tehnic de lucru cu misiunea de a elabora documentațiile necesare.

70 de milioane de euro fonduri structurale europene vor fi absorbite în planul nostru integrat de a aborda în mod profesionist afecțiunile oncologice.

Am încredere că cel târziu în august vom demara licitațiile efective și la scurt timp după proiectarea și execuția. Lucrurile se schimbă în sistemul de sănătate, fundamental și vizibil”, a anunțat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii pe Facebook.

Adauga un comentariu