National

Premierul Florin Cîțu anunță că România salvează şi afgani de pe aeroportul din Kabul

Publicat: 20 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Premierul Florin Cîțu anunță că România salvează şi afgani de pe aeroportul din Kabul
Premierul Florin Cîțu ar putea rămâne în funcție după data Congresului PNL

După ce un român a fost salvat de pe aeroportul din Kabul, premierul anunţa faptul că forţele aeriene se implică şi în salvarea afganilor care au colaborat cu Armata Română în războiul din Afganistan.

MAE a informat în urmă cu câteva ore despre faptul că incă 14 români au ajuns pe aeroportul din Afganistan şi urmează a fi transportaţi în Islamabad iar ulterior în România.

Armata Română salvează şi afgani, susține premierul Florin Cîțu

Într-o conferinţă de presă, premierul Florin Cîțu a vorbit şi despre situaţia din Afganistan. Cîțu a menţionat faptul că Armata Română se implică activ şi în salvarea afganilor care au coaborat cu forţele române în perioada războiului din țară. De altfel, premierul a explicat faptul că în dimineaţa zilei de vineri, 20 august 2021, forţele aeriene române au transportat de pe aeroportul din Kabul 4 persoane, un cetățean român şi alţi trei de altă cetățenie:

„Azi dimineață la Kabul am mai extras 4 persoane: un român și trei de altă cetățenie. Suntem în contact permanent cu încă 14 persoane, care au ajuns la aeroport și pregătim acum procedura de aducere a lor. Am luat legătura și cu bursierii afgani care veneau în România: cu 9 dintre ei am luat legătura. Câțiva dintre ei și-au exprimat dorința de a veni în România și facem toate demersurile pentru a fi aduși în țară. Pentru personalul care a lucrat cu Ministerul Apărării Naționale în Afganistan se fac toate demersurile. E o procedură în derulare.

În ceea ce privește o eventuală cotă de refugiați aceste discuții vor avea loc la nivelul Uniunii Europene”, a spus Florin Cîțu.

14 cetăţeni români au ajuns pe aeroportul din Kabul şi aşteaptă să plece spre România

După salvarea românului, MAE a oferit informaţia precum că pe Aeroportul din Kabul au ajuns alţi 14 cetăţeni români care vor fi transportaţi de forţele aeriene naționale şi transportaţi iniţial în Pakistan de unde vor fi transferați în România:

„Celula de criză interinstituțională, convocată la data de 13 august 2021 de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, care a continuat să activeze în regim permanent pentru asigurarea evacuării cetățenilor români care și-au manifestat opțiunea de a fi repatriați din Afganistan, informează că în cursul dimineții de 20 august 2021 un grup format din 14 cetățeni români a fost transferat în incinta Aeroportului internațional din Kabul. Cetățenii români sunt în siguranță în incinta aeroportului, fiind pregătiți pentru evacuare pe cale aeriană.

Cei 14 cetățeni români sunt angajați ai unei companii de securitate cu activități în Afganistan. Aceștia s-au aflat până în cursul acestei dimineți într-o bază militară din afara aeroportului internațional, fiind transferați în incinta aeroportului în urma unor demersuri extrem de complexe și dificile realizate încă de la începutul săptămânii în curs de către autoritățile române din cadrul Celulei de criză interinstituționale, în coordonare cu și cu sprijinul unor parteneri internaționali ai României și în cooperare cu compania angajatoare. Acești 14 cetățeni români vor putea astfel să fie evacuați cu ocazia următorului zbor al aeronavei militare românești staționate în prezent la Islamabad”, transmite MAE.

Adauga un comentariu