National

Premierul Florin Cîțu oferă primele date despre rectificarea bugetară! Cum au fost cheltuiţi banii

Publicat: 02 aug. 2021
Florin Cîțu, premierul României
Premierul Florin Cîțu ar putea rămâne în funcție după data Congresului PNL

Premierul Florin Cîțu a postat un mesaj pe o reţea de socializare în care a oferit publicului noi date despre rectificarea bugetară dar şi despre execuția bugetară. Premierul României oferă declaraţiile în contextul în care de curând a anunţat faptul că s-ar putea ca mai mulţi miniştri să fie remaniaţi dacă se va dovedi faptul că nu au fost cheltuiţi toţi banii ceruţi.

Ca un răspuns la declaraţiile trecute, de exemplu, Claudiu Năsui a declarat faptul că nu poate fi vorba despre remaniere în cazul lui.

Noi detalii publicate de Florin Cîțu despre rectificarea bugetară

Într-o postare publicată pe o reţea de socializare, premierul menţionează faptul că s-ar putea să existe modificare la alocarea resurselor în buget, în funcţie de execuţia financiară:

Despre rectificare.
Rectificarea bugetară are la bază execuția bugetară.
În funcție de execuția bugetară, vedem dacă este nevoie să modificăm ceva la alocarea resurselor în buget, pentru A MENȚINE deficitul bugetar la ȚINTA de 7.16%.
Acesta este singurul rol al rectificării bugetare. a menţionat premierul Florin Cîțu

Concluzii referitoare la Raportul privind execuţia bugetară

În continuarea postării, premierul Florin Cîțu a prezentat câteva dintre concluziile aferente raportului referitor la execuţia bugetată:

Referitor la execuție, mai jos câteva dintre concluzille apărute în Raportul privind execuția bugetară pe al doilea trimestru al anului 2021:
„Cheltuielile bugetare efectuate în trimestrul al II-lea al anului 2021 s-au situat sub nivelul programat în cazul majorității titlurilor de cheltuieli și în special în cazul cheltuielilor de capital și a celor cu proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile”;
„Este necesar ca în perioada imediat următoare să se intensifice eforturile de implementare a proiectelor de investiții finanțate atât din resurse bugetare interne cât și din fonduri externe nerambursabile astfel încât să se recupereze din decalajul, față de cheltuielile programate a se efectua, înregistrat în primele două trimestre ale anului 2021. De asemenea, în acest context, și sumele atrase din fonduri externe nerambursabile ar urma în perioada următoare să recupereze din decalajul înregistrat în perioada analizată”;
„De asemenea, se impune ca la nivelul ordonatorilor principali de credite, să fie luate măsuri pentru creșterea gradului de absorbție a fondurilor externe nerambursabile, precum și pentru creșterea rigurozității în programarea trimestrială a cheltuielilor publice”.
Este foarte clar că nu există elemente care să ducă la creșterea deficitului bugetar, iar resursele alocate în buget, la începutul anului, sunt suficiente, având în vedere ritmul cheltuielilor lunare din prima jumătate a anului.
Bineînțeles, există și elemente noi pe care trebuie să le luăm în calcul la această rectifcare. Aşa că bugetele unor ministere vor beneficia de resurse suplimentare, dar în limita deficitului bugetar asumat, de 7.16% (sau mai mic😉 ). a conchis premierul Florin Cîțu.

Florin Cîțu a anunţat posibile remanieri în contextul în care miniştrii nu au cheltuit fondurile destinate

În altă ordine de idei, premierul Florin Cîțu anunţa, în urmă cu ceva timp, faptul că miniştrii pot fi remaniaţi dacă se va dovedi că aceştia nu au cheltuit toate sumele de bani alocate. Ca un răspuns la declaraţiile de atunci, Claudiu Năsui a menţionat faptul că Ministerul Economiei a fost unul care a dat randament şi exclude o posibilă remaniere.

(…)Rezultatele analiziei execuției bugetare, analiză care nu are legătură cu protocolul, vor fi prezentate public. Ministerele care nu au cheltuit, în primele 6 luni, banii pe care i-au cerut, trebuie să vină cu argumente solide, să îmi ofere asigurări că execuția bugetară se va îmbunătăți în următoarele 6 luni.

Deficitul bugetar de anul acesta este cel asumat la începutul anului sau chiar mai mic”, scria la acel moment premierul Florin Cîțu pe Facebook.

Comentarii
Adauga un comentariu