National

Premierul Florin Cîțu recunoaşte un blocaj în coaliţia PNL-USR-PLUS-UDMR pe tema desființării SIIJ

Publicat: 13 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Premierul Florin Cîțu recunoaşte un blocaj în coaliţia PNL-USR-PLUS-UDMR pe tema desființării SIIJ
Președintele PNL, Florin Cîțu, exclude varianta în care UDMR să fie dat afară din noul Guvern

Incă un scandal stă să izbucnească în coaliţia de Guvernare formată din PNL-USR-PLUS-UDMR. După revocarea ministrului Vlad Voiculescu, Coaliţia este din nou ameninţata cu dezmembrarea ei. De această dată, liderii au mai multe dificultăţi în a ajunge la un consens pe tema desfiinţării SIIJ.

Într-o intervenţie publică, premierul Florin Cîțu a recunoscut faptul că în aceste momente este un blocaj în coaliţie pe modul în care Secţia pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiţie (SIIJ) va fi desfiinţată. În acest momente, şedinţa coaliţiei a fost suspendată.

Şedinţa coaliţiei a fost suspendată din cauza neînţelegerilor privind desfiinţarea SIIJ

Într-o ieșire publică, Florin Cîțu a anunţat faptul că şedinţa coaliţiei compusă din PNL-USR-PLUS-UDMR a fost suspendată din cauza diferitelor puncte de opinie referitoare la desfiinţarea SIIJ. Premierul a mentionant faptul că nu există probabilitatea de a se rupe coaliţia:

”Din punctul meu de vedere lucrurile sunt foarte simple: am desființat SIIJ. Acum este rolul Parlamentului să vină cu soluții, de aceea am cerut că ședința de ieri să fie suspendată și să venim cu cele mai bune soluții. Săptămâna viitoare. Eu zic că trebuie să ne întoarcem la experți, există un grup de lucru. Trebuie să venim cu cele mai bune soluții și săptămâna viitoare vom relua discuțiile.

Nu se rupe coaliția, coaliția este mai puternică, nu se rupe.”, a spus Florin Cîțu.

SIIJ – un subiect controversat în Coaliția PNL-USR-PLUS-UDMR

Diferența de opinii referitor la desființarea SIIJ a dus la mai multe ieșiri în spațiul public. Pe o parte, un parlamentar UDMR a anuțat faptul că dacă un magistrat nu este de acord cu Stelian Ion, ministrul Justiției, acesta va avea de suferit. Altfel spus, pe de cealaltă parte, Stelian Ion anunța faptul că intreaga coaliție s-ar putea rupe din cauza faptului că UDMR nu dorește desființarea SIIJ fără să se pună ceva în loc.

Stelian Ion a menționat faptul că trebuie găsită o soluție referitor la acest aspect

„Trebuie să fim foarte atenți ca odată cu desființarea Secției Speciale, să ajungem la o soluție legislativă acceptabilă, în sensul în care să nu o reînființăm sub altă denumire, sub acoperișul tot al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, pentru că și acum Secția Specială e organizată în cadrul Parchetului General. Ideea de a desființa Secția și de a o reînființa sub o altă denumire sau de a trimite toate dosarele către altă secție, tot unică la nivel național, în cadrul Parchetului General, care să afecteze competența pe partea de luptă anticorupție, aceasta nu poate fi primită și trebuie să fim foarte atenți la cum desființăm Secția. Soluția corectă este cea pe care a promovat-o Guvernul.

Aceasta înseamnă desființarea Secției și respectarea competenței, după materie, astfel încât dosarele care țin de criminalitatea organizată să meargă la DIICOT, cele care țin de corupție să meargă spre DNA, cele care au un alt obiect să meargă după competență la Parchetele fie de pe lângă Înalta Curte, fie de pe lângă Curțile de Apel (…). Dacă se merge spre soluția în care să fie ocolit DNA-ul, ar fi un semnal foarte-foarte greșit”, a declarat Stelian Ion la RFI.

Adauga un comentariu