Actualitate

Premierul Ludovic Orban a anunțat că Executivul aprobă schema de ajutor pentu HoReCa – VIDEO

Publicat: 04 dec. 2020
Ludovic Orban, președinte al Camerei Deputaților
Ludovic Orban, președinte al Camerei Deputaților

Este oficial, premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul aprobă schema de ajutor pentu HORECA.

„Avem un angajament de adopta schema de ajutor de stat pentru HORECA”, a spus Orban în ședința de Guvern.

Ludovic Orban, despre indemnizațiile persoanelor cu handicap

Premierul Ludovic Orban s-a enervat pe primarii din România, după ce o parte din aceștia au rămas fără bani pentru plata angajaților DGASPC și a indemnizațiilor persoanelor cu handicap.

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat vineri, în debutul şedinţei de guvern, că pe ordinea de zi figurează hotărârea pentru echilibrarea bugetelor locale, vizând plata indemnizaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi şi salariile asistenţilor personali.

Potrivit premierului, este vorba despre o sumă de 743 de milioane de lei. Pe de altă parte, Ludovic Orban a precizat că trebuie să existe o responsabilitate din partea primarilor în ce priveşte alcătuirea bugetelor locale, astfel încât să asigure resursele financiare pentru aceste plăţi.

„Va trebui să gândim un mecanism, pentru că nu cred că putem accepta ca, de fiecare dată, pe final de an, Guvernul să trebuiască să dea sume din echilibrare, în condiţiile în care există obligaţie legală de cuprindere în bugetele locale a sumelor necesare pentru plata indemnizaţiilor. Sigur, sunt persoane vulnerabile, care se află într-o situaţie foarte dificilă şi nu putem să ne permitem să îi lăsăm fără venituri, dar, pe de altă parte, trebuie să existe o responsabilitate din partea primarilor în ce priveşte alcătuirea bugetelor locale, astfel încât să asigure resursele financiare pentru aceste plăţi, iar noi, evident, trebuie să asigurăm cotă parte de cofinanţare de 60%, care a fost decisă prin legea bugetului de stat. Aici nu ştiu dacă nu ar fi bine să schimbăm un pic sistemul, dar nu e momentul unei discuţii. Deci, am alocat aproape 750 de milioane către localităţi pentru a le permite plata indemnizaţiilor”, a spus Orban.

Premierul a menţionat că această sumă urmează să fie alocată din fondul de rezervă al Guvernului, fiind defalcată pe baza solicitărilor transmise de către prefecturi, în funcţie de necesarul localităţilor.

Guvernul Orban schimbă starea de alertă în ultima şedinţă înainte de alegeri

Guvernul Orban modifică, în ultima şedinţă înainte de alegeri parlamentare, hotărârea de guvern privind starea de alertă. Principalele două modificări se referă la redeschiderea pieţelor şi eliminarea restricţiilor de circulaţie în ziua alegerilor, inclusiv în localităţile carantinate.

„Hotărârea CNSU a trecut şi în cadrul ei sunt două măsuri principale. Una în privinţa pieţelor care vor fi redeschise accesului publicului, cu condiţia emiterii unui ordin comun al ministrului Sănătăţii, ANSVA şi Ministerul Lucrărilor Publice în privinţa măsurilor de siguranţă care vor fi aplicate în interiorul pieţelor. A doua măsură este pentru ziua votului, unde avem două situaţii. Pentru toţi cetăţenii care merg la vot există libertatea de deplasare între 5 dimineaţa, în data de 6 decembrie şi 1 dimineaţa în data de 7 decembrie. Pentru alegări, observatori şi personalul tehnic care participă la vot vor avea dreptul să circule.

Pentru zonele sub carantină se va emite o reglementare similară care prevede aceste excepţii. Indivizii care sunt carantinaţi sau izolaţi la domiciliu solicită urna mobilă”, a explicat Raed Arafat, în şedinţa de Guvern.

Adauga un comentariu