National

Premierul Ludovic Orban nu poate lua decizia redeschiderii restaurantelor

Publicat: 10 iul. 2020
Ludovic Orban, declarații de ultimă oră în Parlament: „Panourile de plexiglas devin obligatorii în școli”
Ludovic Orban, declarații de ultimă oră în Parlament

Premierul Ludovic Orban nu poate lua decizia redeschiderii restaurantelor. Deși s-a discutat despre acest lucru cu reprezentații din domeniu, premierul Ludovic Orban afirmă că nu se poate lua decizia deschiderii restaurantelor.
Motivul este reprezentat de creșterea numărului de cazuri, dar și de amplele controale desfășurate în locurile în care regulile nu au fost respectate.

Motivul amânării deschiderii restaurantelor

La începutul lunii iulie, după discuția pe care premierul a avut-o cu reprezentanții restaurantelor, acesta le-a promis că unitățile vor putea fi deschise în cel mult o săptămână. Se pare că acum, redeschiderea restaurantelor ar putea prezenta un risc crescut de infectare cu noul coronavirus, spune șeful Executivului, potrivit OMS. De asemenea, șeful Executivului a menționat că decizia a fost luată în urma creșterii numărului de cazuri și a trebuit să se recurgă la controale stricte în toate zonele în care regulile de distanțare nu sunt respectate.

Controalele vor fi severe. Premierul Ludovic Orban nu poate lua decizia redeschiderii restaurantelor

Premierul menționează că a fost declarată mobiltate generală și că se vor înmulți controalele în zonele în care nu se respectă regulile de distanțare socială.

„Am declarat mobilizare generală, vor fi controale peste tot unde avem semnale că nu se respectă regulile. Controalele vor fi de o severitate maximă, direct proporţionale cu gradul de încălcare a regulilor de protecţie sanitară”

Totodată, a mai afirmat că nu pot fi puse în pericol persoanele care respectă aceste reguli, din cauza unor oameni care ignoră regulile și nu le respectă în mod deliberat, probabil din cauză că au crezut în convingerile altora.

”Un om, dacă se îmbolnăveşte, îi pune în pericol pe cei apropiaţi, familia, colegii. Nu putem accepta această situaţie, obiectivul nostru este limitarea răspândirii virusului”, a spus premierul.

Când vor fi deschise restaurantele

Premierul României, Ludovic Orban, a fost întrebat când vor fi deschide restaurantele, iar acesta a răspuns că din cauza creșterii numărului de cazuri, nu ar trebui să ne așteptăm la o decizie favorabilă în acest moment. A mai menționat că nu este ușor să ia o astfel de decizie, dată fiind situația actulă, în care oamenii nu respectă regulile de distanțare socială, iar cazurile cresc pe zi ce trece.

”Să îmi fie iertat, deşi am avut discuţii, încă aşteptăm să luăm această decizie, din cauza creșterii numărului de cazuri”. „Este foarte greu să mai iei o decizie, să dai drumul la relaxare, într-un domeniu, atâta timp cât noi ne confruntăm cu o creştere a numărului de cazuri, care ne îngrijorează şi ne determină la o atitudine energică pentru a asigura repectarea regulilor, de către toţi actorii instituţionali.”

Mesajul lui Ludovic Orban despre răspândirea coronavirsului

Premierul Ludovic Orban atenționează că autoritățile nu se pot descurca pe cont propriu. Pentru a reveni la normalitate, este necesar un comportament responsabil, dar și de o implicare serioasă și responsabilă a tuturor companiilor. Există comapanii care s-au supus regulilor statului și le-au respectat, dar și companii care nu respectă cu sfințenie aceste reguli.

”Vreau să transmit un mesaj: doar autoritățile singure nu pot să asigure stăvilirea pandemiei și revenirea la normaliate.Avem nevoie de un comportament responsabil, de o implicare serioasă și responsabilă a tuturor companiilor. Acestea sunt responsabile de respectarea regulilor instituite de Guvern. Din păcate, am avut de-a face cu companii organizate să determine românii să nu respecte regulile. Din păcate, aceste campanii au dus la consecințe. Numărul celor care nu respectă regulile au crescut.”

Adauga un comentariu