Actualitate

Premierul Ludovic Orban: „Recunosc, avem o problemă cu virucidele”

Publicat: 09 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Premierul Ludovic Orban Recunosc avem o problemă cu virucidele

Premierul României Ludovic Orban a declarat joi, 9 aprilie 2020, că România și-a rezolvat în linii mari problema penuriei de echipamente și medicamente în lupta cu coronavirusul. Insă există şi o problemă cu substanțele biocide utilizate pentru dezinfectare pentru că țările de unde se importa alcool denaturat au interzis exportul.

„Am avut o perioda în care am avut penurie de echipamente şi medicamente, această perioadă e depăşită. Am crescut constant capacitatea de testare şi diagnosticare. În prezent putem realiza peste 4.000 de teste zilnic, obiectivul nostru e să depăşim capacitatea de peste 5.000 zilnice astfel încât să nu mai existe întârzieri în diagnosticare şi să se poată diagnostica în cel mult 24 de ore

Deşi avem contractate încheiate pentru ventilatoare, au apărut restricţii ale statelor şi foarte multe contracte pe are le-am avut au fost afectate de aceste restricţii de la export. La MApN a fost realizat un prototip de ventilator pentru care au început testările şi sper să-l folosim cât mai curând. De asemenea, o companie americană ne-a pus la dispoziţie proiectul de fabricaţie şi împreună cu Dacia încercam să pornim producţia. Cu Arafat am decis să luăm toate ventilatoare stricate să le reparăm

Mai avem o oarecare problema, recunosc, cu virucidele, biocidele. Noi azi nu producem pe scară largă, producem foarte puţin, noi importam alcoolul denaturat, două din ele au luat decizia de a interzice exprotul de alcool denaturat, ca atare tot suntem pe propriile picioare şi deja am găsit soluţii să producem în România aceste substanţe dezinfectante”, a declarat Orban.

Ludovic Orban precizează că doar prin creșterea capacității de testare vor fi diagnosticaţi cât mai repede cei infectaţi şi nu vor mai exista întârzieri.

„În ceea ce priveşte capacitatea de testare şi de diagnosticare, am crescut constant această capacitate, la ora actuală putem procesa peste 4000 de teste zilnic, iar obiectivul nostru este să depăşim, până luni, 5000 de teste zilnice, astfel încât să nu mai existe întârzieri în diagnosticare şi diagnosticarea să se poată face în maxim 24 de ore din momentul solicitării”, a spus premierul.

Adauga un comentariu