National

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat acordarea şomajului tehnic până în martie

Publicat: 19 ian. 2022
Premierul Nicolae Ciucă la jurământ
Nicolae Ciucă anunță că șomajul tehnic va fi valabil până în martie 2022

În aceste momente la Guvernul României se desfăşoară o şedinţă. Premierul Nicolae Ciucă a declarat, la începutul şedinţei că Executivul va adopta o Ordonanță de Urgență care să permită acordarea şomajului tehnic până la finalul lunii martie.

Șomajul tehnic este o măsură care a fost folosită de antreprenorii români în special în perioada în care România a intrat în lockdown.

Premierul Nicolae Ciucă anunță acordarea șomajului tehnic până în martie

La începutul şedinţei de Guvern, premierul Nicolae Ciucă a declarat că va adopta o Ordonanță de Urgență care să permită acordarea șomajului tehnic până în lună martie. Acesta a menţionat că măsura este luată în contextul în care se dorește păstrarea locurilor de muncă și susținerea unor sectoare economice. Statul va acorda un maxim de 75% din salariul mediu brut prevăzut de legea bugetului de asigurări sociale:

„Adoptăm o OUG pentru acordarea șomajului tehnic și reglementarea de noi de măsuri de protecție socială pentru angajați, astfel încât să asigurăm păstrarea locurilor de muncă și susținerea unor sectoare economice. Această măsură se introduce în contextul interzicerii și suspendării activităților economice din cauza pandemiei COVID. Practic, vorbim de acordarea unei indemnizații de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Acest tip de sprijin va fi acordat din bugetul asigurărilor pentru șomaj până la 31 martie 2022”, a anunțat Nicolae Ciucă.

Zeci de milioane de euro acordate de statul român pentru angajații din Iași

De exemplu, în Iași, statul român a acordat un ajutor de aproximativ 28 de milioane de euro pentru plata şomajului tehnic pentru angajați. Numărul firmelor înscrise în acest program a crescut lunar, cele mai multe plăți fiind făcute la începutul anului 2021.

Pentru angajații trimiși în șomaj tehnic, patronii au primit 75 la sută din salariu, iar pentru salariații care câștigau mai mult de 3.918 lei brut pe lună, adică 2.291 de lei în mână, și care au fost trimiși în șomaj tehnic, angajatorii erau obligați să suporte diferența de până la 75 la sută din salariul brut total al angajatului, așa cum prevede Codul Muncii. Începând cu luna iulie 2021, nu se mai acordă șomajul tehnic.

Vă aducem aminte faptul că AJOFM Iași i-a informat pe agenții economici referitor la posibilitatea de a transmite documentele necesare pentru acordarea șomajului tehnic. Operațiunea putea fi făcută incepând cu data de 01.11.2021. Documentele trebuie să fie in confirmitate cu Ordonanța de Urgență nr. 111 din 2 octombrie 2021 pentru stabilirea unor măsuri de protecție socială a angajaților și a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităților economice, determinate de situația epidemiologică generată de răspândirea Coronavirusului SARS CoV-2, se vor transmite electronic la următoarea adresă de e-mail dedicată acestei măsuri de sprijin: [email protected]

Judecata soților Ceaușescu
Adauga un comentariu