Prima pagină » Actualitate » Premierul Slovaciei a fost împușcat. Robert Fico se află în stare gravă – VIDEO, FOTO. UPDATE: Operația premierului slovac e „foarte complicată”

Premierul Slovaciei a fost împușcat. Robert Fico se află în stare gravă – VIDEO, FOTO. UPDATE: Operația premierului slovac e „foarte complicată”

15 mai 2024, 16:07, 33 ,
BZI.ro, în Actualitate

Premierul Slovaciei a fost împușcat, în timp ce se afla în fața unui centru cultural din Bratislava.

„Am auzit trei sau patru împușcături. Am văzut cum Fico a fost ridicat de la pământ”, a descris jurnalistul Daniel Vražda incidentul pentru Aktuality.sk.

UPDATE: Premierul slovac Robert Fico este supus unei operaţii „foarte complicate”.

Premierul slovac Robert Fico este supus unei operaţii „foarte complicate” la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica, după ce a fost împuşcat de cinci ori într-un atac comis miercuri în oraşul Handlova, transmite EFE, relatează Agerpres.

”Starea sa este extrem de gravă”, a declarat ministrul apărării, Robert Kalinak, în cadrul unui briefing de presă în care a precizat că operaţia va dura trei ore şi jumătate, adăugând: „Ne rugăm cu toţii ca buna constituţie a premierului şi medicina modernă să îşi facă treaba”.

La rândul său, ministrul slovac de interne, Matus Sutaj Estok, a declarat că autorităţile suspectează că atacul a fost motivat politic, relatează Reuters.

Robert Fico a fost împușcat în braț și abdomen. El a pierdut sânge, însă cadrele medicale au reușit să-l stabilizeze.

UPDATE: Președintele Republicii Slovace, Zuzana Čaputová, condamnă cu fermitate atacul asupra premierului Robert Fico.

Ea a descris atacul ca fiind brutal și nesăbuit.

„Sunt șocată. Îi doresc lui Robert Fico multă putere pentru a-și reveni după atac în acest moment critic”, a declarat ea.

UPDATE: Informațiile transmise de oficiali ai guvernului slovac au fost că Fico a fost dus cu elicopterul la un spital din apropiere, în condițiile în care transferul la Bratislava ar fi durat prea mult, iar starea sa este mult prea gravă pentru a permite un astfel de transport.

UPDATE: Președintele ales al Slovaciei, Peter Pellegrini, un aliat al lui Fico, a reacționat la tentativa de asasinat, spunând că aceasta este „o amenințare la adresa tuturor lucrurilor care au înfrumusețat democrația slovacă de până acum”.

„Cu oroare am aflat informația că prim-ministrul Robert Fico a fost ținta unei tentative de asasinat după o ședință de guvern la Handlova și că în timpul unei întâlniri cu oamenii a suferit răni. Sunt oripilat de ce se poate întâmpla din cauza urii față de opiniile politice ale cuiva. Nu trebuie să fim de acord în legătură cu toate lucrurile, dar sunt numeroase feluri de a ne exprima dezacordul în mod democratic și legal. O tentativă de asasinat împotriva unuia dintre oficialii cu rangul cel mai înalt constituțional este o amenințare fără precedent la adresa democrației slovace. Dacă ne exprimăm opiniile politice diferite cu arme de foc în piețe și nu la urnele de vot, punem în pericol tot ce am construit împreună în cei 31 de ani de suveranitate slovacă. Îi doresc prim-ministrului o recuperare rapidă și vindecare. Și sper sincer că astfel de acte brutale și lipsite de sens să fie condamnate universal”, a scris Pellegrini pe Twitter.

Presa locală mai scrie că atacul a avut loc în timp ce premierul slovac se plimba prin mulțime. El a fost împușcat când a mers să dea mâna cu cei prezenți, la capătul unei întâlniri guvernamentale Handlová, oraș aflat la aproximativ 180 km de capitala Bratislava.

Președintele slovac Zuzana Caputova a condamnat cu fermitate atacul asupra premierului Robert Fico: „Sunt șocat. Îi urez lui Robert Fico recuperare rapidă în acest moment critic”.

Un martor citat de Reuters a spus că a auzit mai multe focuri de armă și apoi a văzut un bărbat arestat de poliție.

UPDATE: Premierul ar fi fost nimerit de 2-3 gloanțe, în piept și abdomen.

Jurnaliștii locali susțin că s-au auzit mai multe împușcături.

Prim-ministrul slovac se află în stare gravă.

Nu se știe dacă agresorul a mai avut complici.

Întreaga zonă a fost evacuată.

Vicepreședintele parlamentului, Lubos Blaha, a confirmat incidentul în Parlamentul.

Publicația slovacă Aktuality.sk scrie că este vorba de o tentativă de asasinat.

Opoziția din Slovacia a anulat toate evenimentele programate pentru astăzi.

„Sunt șocat și revoltat de împușcarea premierului Robert Fico în Handlova. Condamnăm fără echivoc și în cei mai duri termeni orice violență”, a transmis Michael Simecka, liderului Partidului Progresist.

Știre inițială

Politicianul a fost atacat imediat după ședința de guvern, în mulțime.

Un agresor a fost reținut de polițiști.

Robert Fico a fost transportat de urgență la spital, cu un elicopter.

Incidentul a avut loc în orașul Handlova, la aproximativ 150 de kilometri nord-est de capitală, potrivit postului de televiziune de știri TA3.

Comentarii
  • si iaca asa se incep conflagratiile mondiale…

  • Sa fie vorba de o acțiune sub steag fals al prietenilor lui de la Kremlin ???

  • Si iaca asa , proruzzii vor primi un glonte in ceafa. Eu unul , in geneleagia me stiu ce au facut rusii.Adrian Severin , Sorin Rosca Stanecu , Bombonel Badia Iliescuv a recomand sa stati draq in banca voastra

  • Da-l in plm de pro-rus

  • Oamenii nu vor razboi

    În 1914, Franz Ferdinand a fost împușcat de un bosniac. Si-asa a început Primul Razboi Mondial. Pam pam

  • Aia jmekeri, nu ca românii se bat pe tik tok. Iohanis nu e bun, Ciolacu e covrigar, Bolojan a dat afara bugetarii, ala de la Iasi, Chirica e cu mafia imobiliara etc etc

  • puteu sa si faca mana intai putin pe putin

  • nu mai scapa cred
    acum sa vina si la noi la aia 3 frastiori din padina

  • Bravoo‼️Bravoo‼️Bravoo‼️
    Asteptam si la noi barbati adevarati cu cohones sa salveze Romania
    Pana cand atatia copii chinuiti fara viitor datorita politicienilor (milionari) de la Bucuresti.
    Toti politicienii de la Bucureșteni executati in cap. Toti!l‼️

  • Fico tocmai taiase orice ajutor militar pentru Zelenski.

  • Jurnalism 🗞️

    Asta este o ȘTIRE. Ceva important pentru toți. Nu când puneți pițipoance si țigani pe prima pagină. 📰

  • Ăștia oameni care știu ce vor, nu ca românii care stau să-i jignească Ciolacu.

  • Cel care a tras este PROGRESIT și asta supe multe useristilor!

  • Incalzirea trebuia facuta pe Iohannus Klaus!!! Apoi pe Bolojan de la Finante, Cupa de la Vama, Alexe de la Mediu, Udrea de la Sport

  • Așa trebuie făcut cu toți politicienii corupți din România.

  • Nu scapa cu viata.

  • La Bratislava sau la 160 km de Bratislava? Eu nu mai înțeleg nimic!

  • 🖕clovnii pro ucraineni… care urla slava slava, dar ei sunt romani in buletin. Renuntati la cetatenie fmm voastre.

  • Daca scapa, e mana unei agentii centrale de intelligence, care a trimis mesajul de la oculta. Logic?

  • Calm , apare Mihail Caine De Circ Cu Palaria De Aluminiu ca vinovatul e 5G , Vaxx , Antivaxx , Soros , Oculta , Incalzirea , Hidrocarburile …………..

  • Diana Osânzana

    Luati aminte si dublati , triplati securitatea si integritatea corporala a Dianei si lui Semi-Om vizitatori consecventi a Ambasadei prieteniei intre popoare.

  • cica era pistol cu bile
    o gluma de presa

  • Si la noi cand ? De ce sa sufere un popor intreg dragi romani? De lichelele actuale care vand tara si pe noi ,slugile strainilor ,jefuitorii tarii nu scapam decat daca ii impuscam. Sa luam exemplul si la noi ! Desteptarea!

  • Gavrilo Princip

    Su uite asa ramai in istorie ca ala de la Sarajevo

  • Din Moldova trebuie sa plece gloantele in teasta lui iohanis,ciolacu ,ciuca si toti rahatii, acolitii lor. Dar voi stiti sa va plangeti doar pe net, cand vine ciolacu la iasi parca vad ca va fi primit regeste si apoi va vaicariti iar.pe net in loc sa iesim tooooti in strada sa- l ciomagim de sa se cace pe el . Sigur va ingramaditi iar sa votati Pnl, Psd si Usr – alianta dreapta unita ca sa ne ia la bataie toata tara. De aia isi bat joc rahatii de la guvernare si fac ce vor cu noi si cu tara asta pentru ca nu stiu de frica poporului roman. Daca ataca Simion si Sosoaca in loc sa le multumim voi sunteti impotriva lor. Dracu sa va inteleaga prostime.

  • Când urmează Șoșoacă, vita cu talanga în Parlament?

  • Ete na…un putinist msi puțin… Când urmează Orban??? Dar madame șoșon și urangutanul semeon???

  • Premierul slovac Robert Fico este anti-vaccinist si pro-rus, asa ca shobolanii paduchiosi spurcati s-au razbunat.
    Tradatorii Criminali Jefuitori din Romanica nu pot pati asa ceva pentru ca sunt niste
    LEPRE CRIMINALE VANDUTE satanistilor.
    Shobolanii paduchiosi nu l-ar putea asasina pe Criminalul Retardat ZoiAnus pentru ca mai criminal, mai tradator si mai jefuitor ca el nu exista nicaieri in lume.
    Nici pe fiul de securit, shobolanul paduchios Ciolacu, nu l-ar asasina nici Deracu’ pentru ca mai sclav ca aceasta NAPARCA semianalfabeta, copie a Veoricai Tampitzica, nu se mai gaseste pe planeta, si este si paduchios spurcat de-al lor.
    Se zvoneste ca Shobolanul paduchios Ciolacu s-a dus in secret la mormantul lui Stefan cel Mare, si teatral, cu o lumanare in mana, a intrebat: Maria Ta, ce sa fac sa ma ierte moldovenii
    pentru ca i-am jignit ?
    De sub lespedea grea s-a auzit vocea domnitorului: Liceul !
    Premierul slovac merita respect dar nu si Slovacia politica, care s-a dovedit o adunatura de satanisti spurcati ca si Romania politica.

  • Ptr. gunoiul de la 11,12 pm

    Cand urmezi tu idiotule drogat care spurci ziarul asta in fiecare zi? La puscarieeeee infractorule ft mortii ma-ti,mu- e de la noi toti, lasa cate prind eu ,o sa -ti placa.

  • Khazarii îs de vină

    KHAZARI (KAZARI) (< fr.) s. m. pl. Popor de limbă turcică, apărut în Europa Răsăriteană, venind din zona de dincolo de Urali, după invazia hunilor (sec. 4). Duceau o viață nomadă în regiunea de stepă cuprinsă între râul Sulak din N Daghestanului și cursul inferior al Volgăi. De-a lungul vremii au adoptat, rând pe rând, iudaismul, islamismul și apoi creștinismul. Au întemeiat (sec. 7-10) Hanatul K., care a atins în sec. 8 maxima expansiune teritorială (între Nipru, la V, și Volga inferioară și Marea Caspică la E), întreținând relații de schimb cu popoarele din Europa Răsăriteană, Asia Meridională și Transcaucazia. Înfrânți, în 964-965, de marele cneaz al Kievului, Sviatoslav I, k. au fost asimilați de popoarele nomade cu care au venit în contact.

  • Nu mor caii cand vor cainii(rapanosii de natie spuecata ruseasca)

  • Putem sa ucidem si 50 de tradatori de tara dintr- o data daca ne unim. Voi romani mai rezistati la tot ce se intampla in tara noastra?Parlamentarii au votat si pentru trimiterea militarilor romani sa lupte in afara teritoriului Romaniei adica sa moara romanii pentru alra tara, SUKA UCRAINA HU SUKA ZELENSKI 300 parlamentari au votat pentru si doar 8 au votat impotriva . Bineanteles Doamna Diana Sosoaca a votat impotriva ,o patrioata desavarsita. Va place ca s-a afisat steagul jidanilor in Parlamentul Romaniei? Doar Doamna Diana Sosoaca a ripostat vehement ! Voi mai rezistati la toate mizeriile guvernantilor? Unirea si la macel, sa-i macelarim ,nu e greu , avem cu ce! Unirea romani!

  • ptr muila de mai sus

    iar ai iesit la dat limbi in savarina lui soso mosh carnetel?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *