Premierul Slovaciei, Eduard Heger, i-a cerut președintelui să îl elibereze din funcție, după ce demisiile miniștrilor i-au slăbit cabinetul, care are o funcție interimară înainte de alegerile din septembrie, relatează Reuters.
Heger urmează să se întâlnească mai târziu, în cursul zilei de duminică, cu președinta Zuzana Caputova, care are puterea de a numi un nou prim-ministru interimar.
„Am decis să îi cer președintelui să îmi retragă autoritatea și să îi las președintelui spațiu pentru a încerca cu un guvern tehnocrat să conducă Slovacia în mod stabil și pașnic spre alegeri parlamentare democratice”, a declarat el într-o conferință de presă.
Premierul Slovaciei demisionează
Heger a decis să demisioneze după ce miniștrii agriculturii și de externe Samuel Vîlcan și Rastislav Kacer au părăsit guvernul. Coaliția de guvernare și-a pierdut majoritatea în septembrie anul trecut, când partidul libertarian SaS a demisionat, iar ulterior a acuzat guvernul că nu face suficient pentru a ajuta populația să facă față costurilor energiei, care anul trecut au atins niveluri record în Europa.
Disputele dintre partide au paralizat aproape complet politica în această țară membră a NATO și a Uniunii Europene, care a fost un susținător puternic al vecinului său, Ucraina, de la invazia Rusiei.
Vineri, ministrul de Externe slovac, Rastislav Kacer, i-a cerut lui Caputova să-l elibereze din funcţie. După cum a relatat EFE cu acel prilej, Kacer nu îşi prezentase oficial cererea de demisie, deoarece se afla în turneu în afara ţării. Un purtător de cuvânt al preşedinţiei slovace a confirmat însă, vineri, că biroul prezidenţial a primit o cerere de demisie scanată.
Şi titularul Agriculturii, Samuel Vlcan, şi-a anunţat intenţia de a demisiona şi se aşteaptă ca preşedinta Caputova să-i accepte demisia săptămâna viitoare.
Anterior, în decembrie 2022, ministrul Finanţelor, conservatorul Igor Matovic, fost şef al guvernului, şi-a anunţat demisia.
Date fiind tensiunile şi instabilitatea în creştere la vârful puterii în Slovacia, ţară central-europeană cu 5,5 milioane de locuitori, nu este exclus ca alegerile legislative, prevăzute pentru 30 septembrie, să fie devansate, mai scrie EFE.